Potrivit ei, persoanele cu alergii la anumite tipuri de polen pot avea o reacție similară și la unele produse, așa-numita alergie încrucișată, de aceea ele vor trebui să renunțe la acestea.
"Pacienții care sînt alergici la polenul copacilor nu ar trebui să consume mere, pere, prune, piersici, nectarine, adică toate fructele sînburoase din familia Rosaceae, nu numai în perioada de înflorire, ci, putem spune, pentru toată viața lor. Același lucru este valabil și pentru morcovi, țelină, pătrunjel", a spus Macharadze.Aceste fructe și legume nu trebuie consumate atît crude, cît și sub formă de sucuri, în special proaspete - moleculele de alergen din polen și din aceste produse sînt aceleași, a spus expertul.
Potrivit lui Macharadze, dacă sînteți alergic la polenul de iarbă ar trebui să renunțați la miere, deoarece albinele adună și polenul de iarbă.
Al treilea val de înflorire este polenul buruienilor, a continuat Macharadze.
"Principalii alergeni sînt ambrozia, pelinul. Produsele cu cea mai puternică reacție încrucișată sînt semințele, uleiul de floarea soarelui, zemosul, harbuzul, mierea, acestea nu pot fi folosite", a menționat experta.
Medicul a adăugat că medicamentele pot suprima sau reduce reacția la alergenii alimentari. ”Dacă nu este posibil de exclus contactul cu o substanță oarecare, atunci puteți încerca și imunoterapia specifică alergenilor. Scopul său este de a obișnui organismul pacientului cu substanța la care are o sensibilitate crescută”, a explicat Macharadze.
Adăuga comentariu