X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Nucile caju – ce beneficii au și cum e bine să le consumi

3 ian. 06:00   Sănătate
2776 0

Originare din America de Sud, nucile caju sînt o sursă bună de proteine, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale, fapt pentru care specialiștii le recomandă pentru menținerea sănătății.

Consumul zilnic a cîtorva nuci caju oferă multiple beneficii organismului, printre care creșterea imunității, prevenirea bolilor cardiovasculare și protejarea vederii.

Spre deosebire de alte fructe oleaginoase precum alunele și migdalele, nucile caju sînt sărace în grăsimi și colesterol, dar bogate în substanțe nutritive.

28 de grame de nuci crude, fără sare, furnizează organismului 157 de calorii, 5 grame de proteine, 12 grame de grăsimi, 9 grame de carbohidrați, 1 gram de fibre, 67% din doza zilnică recomandată (DZR) de cupru, 20% din DZR de magneziu, 15% din DZR de zinc, 13% din DZR de fosfor, 11% din DZR de fier, 10% din DZR de seleniu, 10% din DZR de tiamină, 8% din DZR de vitamina K și 7% din DZR de vitamina B6.

În compoziția acestora se găsesc grăsimi nesaturate, care s-au dovedit a fi benefice în scăderea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare. Totodată, nucile caju oferă organismului antioxidanți precum polifenoli și carotenoizi, care combat efectele nocive ale radicalilor liberi din corp și ajută la reducerea inflamațiilor ce pot declanșa bolile cronice. Oamenii de știință din cadrul Departamentului de Biologie al Universității Memoriale Newfoundland, St. John’s, Newfoundland, din Canada, susțin că prin prăjire, acestea au cea mai mare activitate antioxidantă, spre deosebire de varianta crudă.


La fel ca majoritatea nucilor, caju-ul ajută la îmbunătățirea stării generale de sănătate. Oamenii de știință au descoperit de-a lungul timpului o serie de beneficii asociate consumului lor. Află cum te pot ajuta dacă alegi să le incluzi în alimentație!

Previn bolile de inimă

Compușii fenolici, acidul oleic și fitosterolii din compoziția nucilor caju s-au dovedit a fi benefici pentru inimă. Un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică arată că un consum moderat, dar constant de nuci caju poate preveni bolile ischemice ale inimii și alte afecțiuni cardiovasculare.

În plus, un consum constant de grăsimi nesaturate, precum acizi grași mononesaturați și polinesaturați, ajută la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare chiar și în cazul diabeticilor, potrivit cercetătorilor din cadrul Spitalului Universitar Reina Sofia, Avenida Menéndez Pidal, din Cordoba, Spania. Acești acizi grași se găsesc din plin în nucile caju. Cu toate acestea, ele trebuie incluse cu moderație în alimentație, deoarece abundă în calorii.

O meta-analiză a 14 studii efectuate în mai multe colțuri ale lumii arată că riscul de a suferi de o boală cardiovasculară scade cu 37% în cazul persoanelor care consumă caju de cel puțin 4 ori pe săptămînă, spre deosebire de cei care consumă aceste nuci ocazional sau deloc.

Favorizează reducerea tensiunii arteriale

Datorită grăsimilor nesaturale, a mineralelor, precum magneziu și potasiu, și a aminoacidului L-arginină, nucile caju ajută la reducerea tensiunii arteriale sistolice și la creșterea nivelului de colesterol “bun” (HDL) din sînge, fără a avea efecte negative asupra greutății corporale, a glicemiei sau asupra altor componente lipidice. Aceste beneficii au fost descoperite în cadrul unui studiu asiatic efectuat pe un eșantion de pacienți cu diabet de tip 2, pe o perioadă de 12 săptămîni. Specialiștii pun accentul pe aminoacidul L-arginină, deoarece cercetările arată că are un potențial mare de a reduce tensiunea arterială, dat fiind faptul că este un precursor al oxidului nitric cunoscut pentru efectul său vasodilatator.

Stimulează imunitatea

Nucile caju conțin zinc, un mineral care stimulează imunitatea, alături de alte vitamine și minerale. Este vital pentru procesele celulare de bază, precum diviziunea celulară, și joacă un rol important în anumite procese imune (mărește producția de citokine și susține fagocitoza), potrivit specialiștilor din Baltimore, SUA. Astfel, un consum constant de caju ajută la buna funcționare a sistemului imunitar.

Pot preveni calculii biliari

Un consum constant de nuci scade riscul de apariție a calculilor biliari, depozite de colesterol și minerale care pot afecta buna funcționare a vezicii biliare. Întrucît cajuul are capacitatea de a reduce nivelul colesterolului, oamenii de știință din Boston, SUA, le indică pentru consum și în cazul reducerii riscului de apariție a acestor depozite cunoscute în termeni populari drept “pietre la fiere”.

Scad riscul de osteoporoză

Deficiența de cupru a fost asociată cu scăderea densității minerale osoase și cu un risc crescut de osteoporoză. Astfel, menținerea în limite normale a nivelului de cupru din organism este necesară pentru sănătatea sistemului osos. Consumul constant de caju împiedică apariția deficitului de cupru, scăzînd riscul problemelor articulare, datorită bunei sinteze de colagen în organism.

Previn degenerescența maculară

Nucile caju conțin zeaxantină și luteină, doi antioxidanti care îmbunătățesc semnificativ pigmentul macular, contrastul cromatic și acuitatea vizuală, conform mai multor studii efectuate în Malaezia și Australia. Astfel, includerea lor în alimentație (nu mai mult de 20-30 de grame pe zi) ajută la menținerea sănătății oculare, scăzînd riscul de apariție a afecțiunilor precum degenerescența maculară.

Ajută la prevenirea și controlul diabetului

Cu toate că nucile caju conțin multe calorii, acestea aduc beneficii multiple asupra persoanelor care suferă de diabet. Un studiu realizat de oamenii de știință din cadrul Departamentului de farmacologie și al Centrului de cercetare a diabetului din Montréal, Québec, Canada, arată că persoanele care le consumă pe o perioadă lungă de timp își reduc riscul de a suferi de diabet de tip 2 prin îmbunătățirea glicolizei și creșterea absorbției de glucoză.

Pentru persoanele diabetice, un consum constant de nuci caju ajută la reducerea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol din sînge, prevenind astfel apariția bolilor de inimă ce pot apărea în asociere cu diabetul.

Cu toate acestea, specialiștii recomandă ca în caz de diabet sau predispoziție la această afecțiune să nu se consume mai mult de 5-6 nuci caju pe zi.

21
3
0
5
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?