Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Ce obicei alimentar frecvent îmbătrîneşte creierul - studiu

17 apr. 2023,, 01:26   Sănătate
2450 0

Faptul că zahărul, alimentele prăjite şi procesate sînt dăunătoare sănătăţii ne-a fost spus în nenumărate rînduri de către nutriţionişti. Însă, un studiu recent evidenţiază pericolele asociate obiceiului de a consuma aceste produse.

Studiul, publicat în luna ianuarie în „Alzheimerʼs&Dementia: The Journal of the Alzheimerʼs Association” arată pericole serioase pentru sănătate asociate cu acest obicei - care poate de fapt anula beneficiile apreciatei diete mediteraneene. Studiul a urmărit efectul alimentelor din „dieta occidentală” la adulţii vîrstnici. Acestea includ alimente prăjite, dulciuri, carne roşie şi procesată, lactate grase, transmite adevarul.ro.

Respectarea strictă a unei diete mediteraneene constînd în legume, fructe, cereale integrale, peşte, ulei de măsline, nuci, seminţe, zarzavaturi şi limitînd celelalte alimente face creierul să fie cu 5,8 ani mai tînăr, au spus oamenii de ştiinţă.

Cei 5.001 participanţi au respectat un regim mediteraneean timp de aproape 20 de ani. La fiecare trei ani li s-a cerut să completeze un formular cu detalii despre frecvenţa consumului de 144 de alimente.

Cercetătorii au constatat că „particpanţii cu declin cognitiv mai redus pe parcursul anilor de studiu au fost cei care au urmat cel mai îndeaproape dieta mediteraneeană, totodată limitînd alimentele din dieta occidentală, în timp ce participanţii mai înclinaţi spre dieta occidentală nu au înregistrat vreun beneficiu al alimentelor sănătoase la încetinirea declinului cognitiv”.


Rezultate similare au fost constatate în studii privind alte diete, ca DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), spune unul din autorii studiului – dr. Puja Agrawal, epidemiolog nutriţionist şi profesor la departamentul de medicină internă la Rush Medical College din Chicago:

„Alte studii au arătat că prăjelile, carnea roşie şi procesată, consumul de cereale diverse sînt asociate cu inflamaţie mai mare şi declin cognitiv mai rapid la vîrste mai avansate. Cu cît mai mult putem introduce zarzavaturi verzi, legume, fructe de pădure, ulei de măsline şi peşte în dietă, cu atît mai bine va fi pentru corpurile şi creierele noastre care îmbătrînesc”.

7
2
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?