X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Un nou studiu scoate la iveală lucruri neștiute despre bolnavii de COVID-19

23 mar. 2021,, 20:30   Sănătate
2574 1

Cel puţin unul din trei bolnavi de COVID-19 spitalizaţi îşi vede sănătatea afectată pe termen lung, cu diferite organe afectate şi inclusiv probleme de ordin psihologic, potrivit unui nou studiu realizat în Europa, SUA şi China.

Articolul, publicat în revista Nature Medicine, este o sinteză a nouă cercetări pe acest subiect şi menţionează epuizarea, dificultăţile respiratorii, anxietatea, depresia şi tulburările de stres post-traumatic printre cele mai frecvente simptome ale pacienţilor, scrie PUBLIKA .MD.

Cercetările arată că virusul atacă și alte organe, nu doar plămînii

Virusul SARS-CoV-2 atacă în principal plămînii persoanei infectate, dar uneori dificultăţile respiratorii persistă pe termen lung, iar cercetările arată că acest coronavirus atacă şi alte organe, provocînd complicaţii care merg de la inflamaţii cronice pînă la tulburări cardiovasculare.

Conform unui studiu italian descris în această sinteză, din 143 de bolnavi monitorizaţi după vindecare, circa 90% au acuzat cel puţin un simptom care a persistat la două luni de la externare, iar peste jumătate dintre ei mai multe simptome. Cele mai frecvente sînt oboseala intensă (53,1%), respiraţia dificilă (43,4%), durerile articulare (27,3%) sau durerile toracice (21,7%).


În trei cercetări efectuate în Franţa, Marea Britanie şi China, între 25% şi 30% dintre pacienţi au acuzat tulburări de somn la mai multe săptămîni după ce au depăşit faza acută a bolii, iar 20% intensificarea căderii părului.

Rezultatele privind sănătatea psihică sînt de asemenea preocupante. Astfel, din 402 pacienţi italieni, la o lună după externare 56% au fost diagnosticaţi cel puţin cu o afecţiune psihică, respectiv stres post-traumatic pentru 30% dintre ei, apoi depresie, anxietate etc.

În concluzie, autorii articolului subliniază că prevenirea deceselor cauzate de COVID-19 nu este de ajuns sub aspectul acţiunii medicale şi este nevoie să se aprofundeze efectele acestei boli pe termen lung.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?