X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Medic de familie: ”Havuzul NU este piscină! Scăldatul copiilor duce la apariția unor infecții periculoase”

19 iul. 2022,, 23:30   Sănătate
3293 0

În perioada sezonului estival, familiile cu copii își petrec majoritatea timpului liber în parcurile din capitală. Una dintre practicile periculoase pe care le putem observa destul de frecvent în parcurile de la noi este scăldatul copiilor în interiorul havuzurilor, informează Noi.md cu referire la mamaplus.md.

Medicul de familie Alesea Kacherovskaya susține că acești copii sînt expuși riscului de contractare a diverse infecții periculoase, întrucît apa din aceste havuzuri nu este prevăzută pentru scăldat.

”Havuzul NU este piscină! Este periculos pentru cei mici să se bălăcească cu mîinile și picioarele, nemaivorbind despre scăldat. Zilele trecute am trecut pe lîngă un havuz din Chișinău și am rămas șocată cînd am văzut o mulțime de copii care se scăldau acolo. Cel mai mult însă m-au uimit părinții nepăsători care stăteau în apropiere cu prosoape, semințe și filmau totul pe telefon. Adică, acolo nu erau vreo 1-2-3 copii ai unor părinți iresponsabili, acolo erau foarte mulți copii în costume de baie! Copiii au fost aduși special pentru asta la havuz.”, susține medicul de familie Alesea Kacherovskaya.

În acest context revoltător, specialista a adus cîteva argumente pentru a-i determina pe părinți să renunțe la acest obicei. Este extrem de important ca părinții vizați să conștintizeze pericolul la care își expun copiii atunci cînd le permit să se bălăcească în aceste fîntîni arteziene.

Opt motive să nu îți lași copilul niciodată să se scalde în havuzurile din oraș

  • Havuzul este un loc în care pericolul traumatismelor la copii este destul de mare. Suprafața alunecoasă a plăcuțelor din gresie nu este proiectată pentru scăldatul copiilor, iar riscul de accidentări este foarte înalt.
  • Havuzul este o locație decorativă, avînd la bază numeroase fire electrice, pompe, tensiune înaltă, iar riscul de electrocutare este înalt.
  • În havuzuri se scaldă persoanele fără adăpost și cîinii, fiind un loc în care păsările își fac deseori nevoile. Apa din havuzuri nu este schimbată în totalitate, ci parțial o dată pe lună, fiind de obicei apă pentru uz industrial prelucrată cu clor. Prin urmare, nu este bună pentru scăldat!
  • În aceste zone improvizate pentru scăldat riscul de infestare cu diverse infecții este destul de înalt. E.coli, Salmonella, lambliaza, dizenteria – toate aceste infecții ajung în apa havuzului din fecalele păsărilor și animalelor. Pericolul este și mai mare pentru copiii care înghit această apă sau își introduc degetele în gură în timpul scăldatului în havuz.
  • Pe lîngă aceste infecții, există riscul contractrii psitacozei. Este un virus care se transmite de la păsări, în special de la porumbei.
  • Există multe cazuri de infectare cu Hepatita A, enterovirusuri și rotavirusuri.
  • Schimbările bruște de temperatură sînt periculoase pentru sănătatea copiilor. Afară sînt temperaturi înalte, iar apa din aceste havuzuri este destul de rece.
  • Spre deosebire de locurile special amenajate pentru scăldat, în preajma acestor havuzuri nu sînt instalate cabine de duș.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?