X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Infecțiile respiratorii acute de cauză virală: Cum le recunoaștem?

26 dec. 2023,, 06:30   Sănătate
2131 0

În sezonul rece, virozele respiratorii acute se numără printre cele mai întîlnite afecțiuni. Durerea în gît, rinoreea, tusea sau chiar răgușeala reprezintă cele mai frecvente simptome respiratorii, la care se pot adăuga cele generale, precum febra, durerile de cap și stare generală alterată. Vă propunem să descoperiți în acest articol cum putem recunoaște virozele respiratorii, dar și posibile diferențe față de infecția cu noul coronavirus.

Cele mai comune sînt răcelile sezoniere. De obicei, acestea prezintă manifestări autolimitate, afectînd în special căile respiratorii superioare, de unde și denumirea de IACRS (infecții acute ale cailor respiratorii superioare). Simptomele cele mai frecvente constau în rinoree și strănut, nas înfundat, dureri în gît, tuse, stare generală de rău, dureri de cap și febră mică. În cîteva zile, aceste simptome dispar, persistînd doar tusea, care poate fi productivă sau seacă, transmite kudika.ro.

În ceea ce privește virusurile implicate în dezvoltarea de infecții respiratorii, acestea sînt peste 200 la număr. Dintre cele mai întîlnite, enumerăm:

  • rhinovirusuri: există peste 100 de tipuri și determină cele mai multe răceli (cca 50%)
  • coronavirusuri: implicate în 10-15% din răceli, dacă vorbim despre coronavirusurile obișnuite. În acest an însă, ne confruntăm cu o pandemie generată de un coronavirus ce poate determina o afectare severă a organismului, putînd pune chiar viața în pericol: SARS-CoV-2, care determina boala COVID-19.
  • virusurile gripale: 5-15%
  • virusurile paragripale: 5%
  • virusul sincitial respirator (RSV): 5%
  • adenovirusuri și enterovirusuri (echo and coxsackie): mai rar.

Din păcate, în anumite situații, oricare dintre virozele respiratorii pot produce complicații sau pot evolua cu afectarea cailor respiratorii inferioare, provocînd laringită, traheită, bronșită sau chiar pneumonie. De aceea, atunci cînd simptomele persistă sau sînt grave, trebuie întotdeauna anunțat medicul.

Infecția COVID-19


COVID-19 este o boală respiratorie infecțioasă produsă de coronavirusul SARS-CoV-2, recent descoperit în decembrie 2019, odată cu apariția focarului infecțios din Wuhan, China și care încă nu este bine cunoscut privind modul de acțiune și tratament.

COVID-19 se caracterizează printr-o gamă largă de simptome, acestea putînd fi limitate la nivelul aparatului respirator sau putînd afecta alte organe. În literatura de specialitate simptomele infecției cu noul coronavirus ating sfera respiratorie, digestivă, cutanată, neurologică și psihiatrică.

Dintre simptomele relatate ca fiind cauzate de infecția cu noul coronavirus enumerăm:

  • Simptomele respiratorii: cele mai comune. Acestea pot fi de la ușoare la severe: tuse, durere în gît, mai rar rinoree, pierderea mirosului, senzație de lipsă de aer (dispnee) și pneumonie;
  • Simptome generale: febra, uneori importantă, dureri de cap, oboseală intensă, dureri musculare;
  • Simptome digestive: greață, vărsături, diaree;
  • Simptome cutanate: urticarie, schimbarea culorii pielii unor zone precum degetele (mai ales la copii) ca urmare a afectării vasculare;
  • Simptome neurologice și psihiatrice: de exemplu o complicație poate fi accidentul vascular cerebral (AVC). Cel mai frecvent simptom psihiatric asociat cu COVID-19 este depresia.

Infecția COVID-19 are o perioadă de incubație de aproximativ 5-14 zile, perioadă în care pacientul nu are simptome, dar poate transmite boala. După incubație pot să apară manifestările bolii. Unele persoane infectate cu noul coronavirus pot fi asimptomatice, în timp ce altele pot prezenta simptome de la ușoare la severe.

În formele severe de COVID-19, care reprezintă urgențe medicale și necesită internare în spital, pacientul poate prezenta:

  • tulburări grave de respirație,
  • durere toracică sau presiune constantă în piept,
  • buzele sau față albăstruie (cianoza),
  • stare de confuzie cu instalare bruscă, somnolență, semne de accident vascular cerebral (o parte a fetei căzută, gură strîmbă, scăderea forței musculare la nivelul unui membru superior și/sau inferior).

Pentru a depista infecția cu noul coronavirus se efectuează testele RT-PCR. Recoltarea nu este dureroasă și se realizează într-un cabinet special amenajat unde se prelevează probele de secreții și mucozități din nasofaringe, folosind un tampon special, care urmează a fi pus imediat într-un recipient medical special pentru această probă.

1
0
1
8
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?