X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Despre osteoporoza: Tot ce trebuie sa stii despre “boala muta”

4 sep. 2022,, 02:00   Sănătate
2908 0

Osteoporoza este una din bolile care te iau prin surprindere, actioneaza fara sa-ti dai seama. Tocmai de aceea poarta numele de "boala muta". Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stii despre osteoporoza, astfel incat sa-ti fie mai usor sa ai grija de sanatatea ta.

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza se traduce prin "oase poroase". Daca la 30 de ani oasele sunt puternice, dupa aceasta varsta incep sa-si piarda din densitate. Milioane de persoane la nivel mondial sufera de aceasta boala, iar mai mult de jumatate sunt femei.

Simptomele osteoporozei

Este foarte posibil nici sa nu-ti dai seama ca ai osteoporoza decat in momentul in care suferi o fractura sau observi o foarte mare schimbare in postura ta. Cum spuneam, osteoporoza a fost denumita de specialisti "boala muta", actioneaza fara sa-ti dea vreun semn. Insa, durerile de spate cauzate de eventuale modificari ale vertebrelor pot fi niste semne de avertizare.

Osteoporoza si fracturile

Osteoporoza este principala cauza a milioane de fracturi care se diagnosticheaza anual in lume. Cea mai frecventa este fractura vertebrelor (acestea se macina incet, dar sigur, ceea ce conduce la alterarea formei coloanei vertebrale). Insa, la fel de comune sunt si fractura de sold sau la incheietura mainii.

Cauzele osteoporozei

Oasele au abilitatea de a se reconstrui de-a lungul vietii. Ele sunt construite din colagen, o proteina secretat de corp care da forma, si fosfat de calciu, un mineral care da tarie osului. Pe masura ce intaintam in varsta, oasele pierd mai mult din acesta consistenta, decat organismul nostru poate produce la loc. Cea mai mare schimbare se produce la femei, dupa 5-7 ani de la instalarea menopauzei.

Cine face osteoporoza?


Scaderea in densitate a oaselor este un efect natural al imbatranirii, insa nu toata lumea poate ajunge la o densitate atat de mica incat sa se poata vorbi despre osteoporoza. Totusi, cu cat esti mai in varsta, cu atat riscurile tale de a dezvolta osteoporoza cresc. Oasele femeilor sunt mai subtiri si, deci, mai predispuse bolii, insa si barbatii pot suferi de osteoporoza. Aproximativ 25% din cazurile de fracturi ale barbatilor de peste 50 de ani sunt din cauza osteoporozei. In plus, considerandu-se ca osteoporoza este o boala a femeii, barbatii nu-si prea fac teste de densitate osoasa.

Factori de risc pe care nu-i poti controla

La osteoporoza sunt predispuse femeile slabe. De asemenea, ereditatea si chiar apartenenta rasiala pot juca un rol important. Cercetatorii spun ca albii si asiaticii sunt mai predispusi la osteoporoza, desi s-au inregistrat cazuri si in randul populatiei de culoare si a hispanicilor. Unele boli precum diabetul de tip 1, artrita reumatoida, sindromul colonului iritabil sau alte dezechilibre hormonale pot contribui la scaderea densitatii osoase.

Factori de risc pe care ii poti controla

Fumatul si un stil de viata sedentar, o alimentatie scazuta in calciu si vitamina D sunt pricipalii factori care favorizeaza aparitia osteoporozei. La fel si consumul exagerat de alcool, corticosteorizii, medicamentele antiinflamatoare recomandate in tratamentul astmului bronsic. Tulburarile de alimentatie precum anorexia si bulimia sunt, de asemenea, factori care contribuie la scaderea densitatii osoase.

Cand este indicat sa-ti faci testele pentru depistarea osteoporozei?

Medicul iti poate recomanda sa faci un test al densitatii osoase daca:

– ai peste 50 de ani si ai suferit o fractura;

– esti femeie si ai peste 65 de ani sau esti barbati si ai peste 70;

– esti la menopauza

– esti barbat intre 50 si 69 de ani, dar te inscrii in grupa de risc.

Exercitiile fizice te pot ajuta sa tii osteoporoza sub control

Exercitiile fizice precum ridicarea de greutati te pot ajuta sa-ti mentii oasele sanatoase. Insa si plimbarile, joggingul, tenisul pot contribui la prevenirea aparitiei osteoporozei. Cercetatorii spun ca femeile care plimba proximativ un kilometru si jumatate zilnic, amana aparitia osteoporozei cu 4 pana la 7 ani. Atentie! Chiar daca yoga sau Pilates pot fi foarte bune, pentru persoanele care au deja osteoporoza devin riscante. De aceea este indicat sa faceti niste teste inainte de a va apuca sa faceti orice fel de miscare, mai ales daca ati fost persoane sedentare inainte.

Alimentele care tin departe osteoporoza

Alimentele bogate in calciu te pot ajuta, indiferent de varsta, sa te protejezi impotriva osteoporozei. Pentru asta ai nevoie de echivalentul a aproximativ un litru de lapte pe zi. Somonul, tonul, heringul contin vitamina D care te vor ajuta sa asimilezi mai bine calciul pe care il poti obtine din legumele verzi. Pe langa calciu, acestea mai contin si magneziu care ajuta la pastrarea calitatii osoase. Surse bogate de calciu mai sunt sunt iaurtul, branza, sucul de portocale.

Alimentele care nu fac bine oaselor

Alimente precum cele bogate in sare, supele la conserva, carnea procesata iti afecteaza nivelul de calciu din organism. De asemenea, cafeaua poate impiedica absorbia de calciu. Efectul este insa minim daca nu bei mai mult de 3 cesti pe zi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?