X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cum te ferești de insolație

16 iul. 2021,, 17:00   Sănătate
2020 0

Insolatia este una dintre cele mai serioase afectiuni ce pot aparea din cauza caldurii si necesita ingrijiri medicale.

In cazuri foarte grave, insolatia poate cauza daune serioase la nivelul organelor interne si la nivelul creierului, insa poate cauza si decesul. Potrivit definitiei medicale, insolatia reprezinta o hipertermie cauzata de expunerea prelungita la soare sau de expunerea unei persoane la un mediu supraincalzit.

Diferente intre epuizare termica si insolatie

Aceasta afectiune numita insolatie apare in urma expunerii indelungate la temperaturi inalte, combinata cu deshidratarea, care afecteaza capacitatea corpului de a-si regla temperatura interna. Insolatia este, asadar, o forma de hipertermie, fiind declansata de o temperatura a corpului prea ridicata, care declanseaza o serie de simptome la nivelul sistemului nervos. Spre deosebire de epuizarea termica, care este o forma de hipertermie mult mai blanda, insolatia este reprezinta o urgenta medicala si poate fi fatala daca nu este tratata rapid si eficient.

Corpul uman isi poate reduce temperatura prin transpiratie. In situatiile extreme, in care organismul este expus la temperaturi mult prea crescute, dar si la umiditate mare ori la efort fizic intens in bataia razelor de soare, corpul nu mai este capabil sa mentina temperatura prin transpiratie si astfel apare febra. Insolatia poate aparea si din cauza deshidratarii severe, care are loc atunci cand corpul nu poate sa transpire suficient pentru a putea regla temperatura interna.

Cauzele insolatiei

Insolatia, potrivit expertilor, rezulta de pe urma unei expuneri prelungite la temperaturi extrem de ridicate, de obicei in combinatie cu deshidratarea, ceea ce duce la o alta problema: sistemul de control al temperaturii interne a corpului are de suferit, cu alte cuvinte nu mai functioneaza asa cum ar fi normal, iar organismul se "supraincalzeste".


Definitia medicala a insolatiei este data de o temperatura centrala a corpului (a nu se confunda cu temperatura periferica) mai mare de 40 de grade Celsius, cu complicatii ce implica sistemul nervos central, care apar dupa expunerea la temperaturi foarte mari.

Insolatia poate sa apara, deci, ca rezultat:

1. al expunerii la un mediu in care temperatura este prea mare - In cazul acestui tip de insolatie, care nu implica efortul fizic, faptul ca o persoana se afla intr-un mediu supraincalzit poate duce la o crestere a temperaturii centrale. Acest tip de insolatie apare, de regula, dupa expunerea la temperaturi mari, in zilele cu vreme calduroasa si cu multa umiditate, mai ales pe perioade mai lungi de timp. Cel mai des, este o insolatie intalnita la adultii varstnici si la pacientii cu boli cronice.

2. al activitatii fizice solicitante - Insolatia ce implica un efort fizic mare este cauzata de o crestere a temperaturii centrale a corpului, ce este declansata de o activitate fizica intensa desfasurata intr-o zi calduroasa. Riscul ca acest tip de insolatie sa aiba loc este mai mare daca persoana nu este obisnuita sa faca miscare sau sa se antreneze in zone cu temperaturi foarte mari.

In alte situatii, insolatia poate fi declansata sau cauzata de:

* faptul ca persoana poarta prea multe haine, lucru care impiedica transpiratia sa se evapore cu usurinta, iar astfel procesul prin care corpul se racoreste este ingreunat;

* consumul de alcool, care poate afecta capacitatea corpului de a-si regla temperatura interna;

* faptul ca persoana ajunge sa fie deshidratata, din cauza ca nu bea suficienta apa pentru a echilibra astfel lichidele pe care organismul le pierde prin procesul de transpiratie.

Simptomele insolatiei

Este important sa cunoastem atat simptomele epuizarii termice, cat si simptomele insolatiei.

Simptome epuizare termica

Specialistii subliniaza ca, inainte de instalarea insolatiei, apar simptomele epuizarii termice:

• Sete acuta

• Confuzie

• Oboseala

• Lesin

• Dureri de cap

• Paloarea fetei

• Transpiratia accentuata.

Simptome si manifestari insolatie

Cel mai frecvent simptom al insolatiei este febra, cand temperatura corpului uman depaseste 40 de grade Celsius. Alte simptome ale insolatiei sînt:

• Durere de cap intensa

• Ameteli si senzatie de confuzie

• Lipsa transpiratiei

• Inrosirea si uscarea pielii

• Slabiciune musculara

• Crampe musculare

• Greata si varsaturi

• Tahicardie

• Respiratie rapida

• Pierderea cunostintei.

Simptome insolatie la adulti

Semnele si simptomele insolatiei pot fi numeroase si, de cele mai multe ori sînt aceleasi atat la adulti, cat si la copii:

• febra - temperatura centrala a corpului este de 40 de grade Celsius ori depaseste aceasta valoare; masurata rectal cu un termometru, febra este principalul simptom al insolatiei;

• comportamentul este modificat, la fel si starea mintala - confuzia, agitatia, vorbirea ingreunata, irascibilitatea, delirul, crizele convulsive si coma pot sa rezulte de pe urma insolatiei;

• modificari in ce priveste transpiratia - in cazul insolatiei provocate de temperaturile foarte mari (zilele cu vreme caniculara), pielea se va simti fierbinte si uscata la atingere;

• greata si varsaturi - adultul cu insolatie se va simti rau, apare fie disconfort la nivelul stomacului, fie apar varsaturi;

• pielea se inroseste - pe masura ce temperatura corpului creste, pielea adultului devine rosie

• respiratie rapida - adultul va incepe sa respire diferit, intr-un ritm mai rapid

• frecventa cardiaca este mare - pulsul poate fi semnificativ crescut, deoarece caldura excesiva inseamna un efort foarte mare pe care il depune inima, pentru a mentine corpul racoros;

• dureri de cap - adultul poate avea durere de cap, o durere pulsatila, simte ca ii zvacneste capul.

Simptome insolatie la copii

In sezonul cald, temperaturile extrem de mari pot fi periculoase pentru copii, mai ales ca riscul de deshidratare este mare in cazul lor. Parintele trebuie sa fie atent la primele semne ale deshidratarii in cazul celui mic: oboseala, sete, buzele si limba uscate, lipsa de energie, senzatia ca organismul micutului este supraincalzit.

Retine, ca regula generala, ca daca micutul asteapta sa bea apa pana cand i se face sete, inseamna ca este deja deshidratat.

Deshidratarea, in asociere cu expunerea copilului la temperaturi foarte ridicate, poate duce la:

* Epuizarea termica - ce se manifesta la cel mic prin stari de ameteala, greata, varsaturi, dureri de cap, stare de slabiciune, dureri musculare si, uneori, pierderea cunostintei.

* Insolatie - care inseamna ca fiul sau fiica ta are temperatura corpului egala cu sau mai mare de 40 de grade Celsius si prezinta simptome grave, cum ar fi: greata si varsaturi, crize convulsive, dezorientare sau delir, lipsa transpiratiei, dispnee (dificultate in respiratie), pierderea cunostintei si coma.

Atat epuizarea termica, cat si insolatia necesita ingrijiri medicale imediate. Insolatia este o urgenta medicala care, daca este lasata netratata, poate fi mortala pentru cel mic. Orice copil care are insolatie ar trebui dus la cel mai apropiat spital.

Factorii de risc pentru insolatie

Oricine poate face insolatie, insa persoanele in varsta si bebelusii sînt mai predispusi in comparatie cu alte categorii de varsta. Sportivii sau atletii care depun efort fizic sporit in bataia soarelui au, de asemenea, riscuri mari sa faca insolatie, la fel ca si persoanele care lucreaza afara pe timp de vara.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?