X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

5 pași care te ajută să scapi de stările neplăcute

1 sep. 2022,, 03:00   Sănătate
3911 0

Anxietatea se manifestă prin stări de neliniște care ajung să cuprindă tot corpul. Inima începe să bată cu putere, respirația devine fie sacadată, fie mult prea accelerată, mușchii se încordează, apare senzația de gol în stomac, dar și transpirația abundentă sau oboseala cronică.

Este o problemă tot mai des întîlnită, iar specialiștii au încercat să determine cauzele care duc la apariția acesteia. Hipnoterapeutul Eugen Popa este de părere că anxietatea este răspunsul pe care organismul îl oferă în momentele de stres, în fața unui pericol sau atunci cînd vine vorba despre o situație provocatoare cum ar fi un examen, o întîlnire importantă sau un interviu de muncă, transmite avantaje.ro.

“Asemenea fricii, cu moderație, anxietatea nu este neapărat un lucru rău. Te poate ajuta să rămîi alert și concentrat, te impulsionează să treci la acțiune și poate fi un factor motivator în rezolvarea problemelor. Dar cînd anxietatea este constantă și/sau copleșitoare, cînd grijile și temerile interferează constant cu relațiile și cu viața ta de zi cu zi, probabil că ai trecut linia de la anxietatea normală pe teritoriul unei tulburări de anxietate. Deoarece o tulburare de anxietate este formată, în general, dintr-un grup de afecțiuni conexe, mai degrabă decît dintr-o singură tulburare, simptomele pot varia de la o persoană la alta. Un individ poate suferi de atacuri de anxietate intense, care lovesc fără avertisment, în timp ce la altul intervine panica cînd este nevoit să petreacă timp în activități sociale. Altcineva se poate lupta cu o frică paralizantă de a conduce sau cu gînduri incontrolabile, intruzive. În același timp, sînt foarte mulți oameni care trăiesc într-o stare constantă de tensiune și îngrijorare de orice și din orice”, a spus hipnoterapeutul Eugen Popa.

Cum se tratează anxietatea? 5 pași care te ajută să scapi de stările neplăcute

Anxietatea provoacă un disconfort puternic, motiv pentru care specialiștii recomandă 5 pași care pot contribui la detensionarea organismului și pot duce la dispariția stărilor neplăcute.

1. Tehnici de relaxare: activitățile simple pot ajuta la calmarea simptomelor mentale și fizice ale anxietății. Yoga, meditație, exerciții de respirație, sport, un somn lung.
2. Exerciții de înlocuire a gîndurilor negative cu cele pozitive: Fă o listă cu gîndurile negative care ar putea să apară în timpul momentelor de anxietate și încă o listă lîngă care să conțină gînduri pozitive, credibile pentru a le înlocui pe cele negative. Folosește-o de fiecare dată cînd te simți cuprins de anxietate sau îngrijorare în exces. În timp, aceste gînduri pozitive vor apărea singure pentru a liniști mintea.
3. Crearea unei imagini mentale a înfruntării cu succes și a cuceririi unei frici specifice poate ajuta, de asemenea, atunci cînd simptomele de anxietate au o cauză clară.
4. Comunică: vorbește despre anxietate cu persoane de încredere, care îți pot oferi sprijin. Nici neacceptarea, nici evitarea nu te vor ajuta în lupta cu monstrul interior. Este important să îți accepți și să îți asumi momentele de anxietate.
5. Exercițiu fizic: sportul te va ajuta să-ți îmbunătățești imaginea de sine și eliberează substanțe chimice în creier care declanșează sentimente pozitive.

Anxietatea poate lua diferite forme, lucru care i-a determinat pe specialiști să împartă această problemă de sănătate în mai multe categorii. Astfel, fobiile, tulburările de panică, tulburările obsesiv-compulsive, reacţiile acute la stres, tulburările de stres posttraumatic și anxietatea generalizată sînt cele 6 tipuri de anxietate care ne pot afecta viața.

“Deși o tulburare de anxietate poate fi debilitantă, împiedicîndu-te să trăiești viața pe care ți-o dorești, este important să știi că tulburările de anxietate sînt printre cele mai frecvente probleme de sănătate mintală și sînt foarte tratabile. Odată ce ai înțeles tulburarea de anxietate, există pași pe care îi poți face pentru a reduce simptomele și a recîștiga controlul asupra vieții tale. Spre exemplu, persoanele care au tulburarea de anxietate generalizată manifestă o grijă excesivă pentru mai multe evenimente şi activităţi într-un mod aproape neîntrerupt. Persoanele care suferă de anxietate generalizată tind să se aștepte tot timpul la dezastre, “pun răul în față”, nu se pot opri să se îngrijoreze în legătură cu serviciul, familia, relația, copilul etc. Adesea aceste griji sînt nerealiste sau disproporționate față de situația reală. Activitățile cotidiene devin o sursă permanentă de îngrijorare, cauzînd o stare continuă de frică.”, a adăugat hipnoterapeutul Eugen Popa.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?