X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Sursa bacteriilor în casă – omul

21 apr. 2022,, 04:30   Sănătate
4111 0

Prezenţa unei singure persoane într-o încăpere creşte cu 37 de milioane numărul bacteriilor din spaţiul respectiv, arată un studiu realizat de cercetătorii americani de la Universitatea Yale citat de sciencedaily.com.

Cu cît o cameră este mai aglomerată, cu atît numărul bacteriilor şi ciupercilor din aer creşte, spun specialiştii americani.

„Trăim într-un soi de «supă» de microorganisme. În cele mai multe cazuri, atunci cînd intrăm într-o încăpere, repunem în circulaţie microbi care existau deja acolo, în stare latentă. Praful de pe podea pare să fie cea mai mare sursă de bacterii pe care le inhalăm", a explicat Jordan Peccia, coordonatorul studiului, de la Universitatea Yale.

În cantităţile cele mai mari se găsesc Propionibacteriile, inofensive în majoritatea cazurilor, dar responsabile de acnee în anumite situaţii. Aceasta ar putea fi explicaţia faptului că persoanele predipsuse la acnee care petrec mult timp în spaţii închise prezintă agravări ale leziunilor.

Nu e cazul să ne îngrijorăm. Este adevărat că cele mai multe infecţii se transmit în spaţiile închise. Însă studiul american arată că doar 0,1% din mircoorganismele dintr-o încăpere au potenţial infecţios. Un risc crescut de îmbolnăvire îl prezintă persoanele cu un sistem imunitar slăbit (care suferă de o afecţiune sau care se recuperează după o boală, de exemplu), fiindcă, în cazul lor, chiar şi microbii inofensivi în general pot fi periculoşi. Este vorba în special despre microbii aşa-numiţi „oportunişti", cum este Escherichia coli (dă în special toxiinfecţii alimentare, dar şi infecţii urinare).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?