X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Zincul în terapia afecțiunilor virale: Cum ne protejăm sănătatea pe timp de pandemie? ©

15 feb. 2021,, 05:00   Sănătate
2881 1

În această perioadă, provocările pentru sistemul imunitar sunt mai multe decât anterior. Pe lângă răcelile și virozele obișnuite, ne confruntăm și cu pandemia de coronavirus, iar lumea medicală este în căutarea unor metode de prevenire a acestor infecții respiratorii. Cele mai recente cercetări din domeniu arată că un anumit spectru de vitamine și minerale pot să influențeze riscul de infectare cu SARS-CoV-2 și chiar evoluția bolii COVID-19 către forme severe.

Este cunoscut faptul că nivelul scăzut al anumitor vitamine și minerale, în mod deosebit al Zincului, în organism reduce imunitatea la virusurile respiratorii și la alți agenți patogeni. Deficitul de zinc are impact direct asupra dezvoltării și potențării imunității. Dat fiind faptul că una dintre acțiunile microbiologice ale zincului presupune anihilarea celulelor maligne, există o probabilitate foarte mare ca zincul să întărească semnificativ imunitatea și rezistența organismului nostru în fața infectării cu viruși, inclusiv COVID-19.

Zincul vine să suplinească „triada” de nutrienți implicați în întărirea mecanismelor imunitare și cercetate la greu de către oamenii de știință. Organismul unei persoane are aproximativ de 2-3 grame de zinc, iar acesta este distribuit în celule, în special la nivelul oaselor, fluidelor, organelor interne. Trebuie de menționat că aproximativ 95% din totalul de zinc este concentrat la nivel celular.

Rolul și beneficiile zincului pentru sănătate

De asemenea, zincul s-a dovedit a fi benefic în cazul astmului, diabetului zaharat, tensiunii arteriale crescute, dar și în cazul unor afecțiuni nervoase. Acest element se găsește în cantități foarte mici în toate fluidele și țesuturile organismului uman, contribuind la buna funcționare a glandei tiroide, a sistemului imunitar, a aparatului reproducător și a funcției cognitive.

Iată câteva dintre efectele benefice ale Zn:

  • susține imunitatea;
  • participă la procesele celulare;
  • protecția celulelor împotriva stresului oxidativ;
  • menține fertilitatea;
  • contribuie la sănătatea sistemului osos – calciul este asimilat de oase doar prin prezența unui nivel corespunzător de zinc;
  • menține funcția cognitivă.

De cât zinc avem nevoie?

De cât zinc avem nevoie pentru o imunitate puternică este un subiect contradictoriu și incert uneori, deoarece nivelul lui nu poate fi măsurat cu acuratețe. Specialiștii nutriționiști recomandă o doză zilnică de 11 mg în cazul bărbaților și de 8 mg pentru femeile care nu sunt însărcinate. Persoanele care au o alimentație bogată și variată, au mai multe șanse să ofere organismului cantitatea de zinc necesară. De asemenea, Zn poate fi obținut și din suplimentele alimentare. Asortimentul acestora este foarte variat, pot fi găsite în comerț în forma de comprimate, capsule, lichid sau sirop, combinat cu alte minerale și vitamine sau singur.

Brandul elvețian Swiss Energy s-a făcut remarcat pe piața internațională cu o gamă exclusivă de produse sănătoase de calitate superioară, care vin să răspundă celor mai frecvente deficiențe nutritive semnalate la nivel internațional. Unul dintre suplimentele recomandate, mai ales în sezonul răcelilor, sunt vitaminele în capsule Swiss Energy IMMUNOVIT cu eliberare prelungită a substanțelor active. Într-o singură capsulă se conține combinația perfectă – zincul și vitamina C – care ajută la buna funcționare a sistemului imunitar și la reducerea riscului de îmbolnăvire. Vitaminele elvețiene Swiss Energy IMMUNOVIT contribuie la normalizarea funcțiilor organismului și sporesc rezistența la infecții.

Întregul asortiment de vitamine elvețiene Swiss Energy este disponibil în magazinul on-line www.frei.md, magazinele Medtehnica și farmaciile din localitatea dvs.

Sursele naturale de zinc

Zincul poate fi găsit sub forma de suplimente alimentare, dar nu putem exclude complet alimentele care îl conțin în cantități suficiente. Cea mai bogată sursă de zinc este carnea roșie, urmată de cea albă și de produsele lactate, de ouă și de cerealele integrale. Și legumele pot fi o sursă bogată de zinc, mai ales broccoli, sfecla roșie, ciupercile și varza.

Care este doza zilnică de zinc recomandată?

Trebuie de remarcat faptul că doza zilnică este individuală. Aceasta variază în funcție de particularitățile individuale ale fiecărui organism, de vârstă sau sex, conform tabelului de mai jos:

Deficitul și supradoza de zinc

Un nivel redus de zinc poate să apară în urma respectării unui regim foarte strict și lipsit de diversificare, pe durata menstruației sau ca urmare a unor patologii hepatice, infecțioase sau oncologice. Carențe semnificative de zinc sunt înregistrate și la persoanele care consumă constant alcool sau la persoanele în etate. Excesul de zinc poate crea complicații mai mari decât aportul insuficient. Doza tolerată de adulți este de 40 mg pe zi pentru adulți.

Atât deficitul, cât și excesul de zinc poate avea consecințe neplăcute pentru organism, din aceste considerente, înainte să optăm pentru administrarea suplimentelor alimentare, este necesară o consultare prealabilă cu un medic specialist.

Prin urmare, este important să rețineți faptul că suplimentarea cu micronutrienți se face doar în cazul unui deficit evident, fie la recomandarea medicului, fie în urma unui set de analize ce indică deficitul. Vitaminele nu sunt un panaceu, care pot soluționa orice problemă, dar ele sunt necesare pentru a le preveni eventual. Iată de ce vă recomandăm să optați pentru produse calitative, marca Swiss Energy.

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?