Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Strănuți, îți lăcrimează ochii și curge nasul în august? Iată care-i cauza alergiei

21 iul. 2021,, 01:30   Sănătate
4377 0

Credeai că doar luna mai, care aduce puful de la plopi este cu un grad sporit de alergie? Ei bine - NU! Luna august vine, în fiecare an, cu lăcrimare, strănut, congestie nazală, tuse, senzație de mâncărime în cerul gurii sau în gât și nas înfundat? Dacă răspunsul tău este afirmativ, probabil suferi de o rinită alergică declanșată de ambrozie.

Se estimează că în prezent, la nivel mondial, 300 de milioane de oameni suferă de un tip de alergie, iar până în 2025 numărul lor va ajunge la 400 de milioane. O parte din vină o are încălzirea globală, susțin specialiștii. Din acest motiv, în ultimul secol, Europa a fost invadată de o buruiană numită ambrozie.

„Din ce în ce mai multe persoane sunt alergice la factori din aer care cândva nu dădeau alergie, fie acarienii, fie mucegaiurile, fie polenurile sunt plante care s-au modificat, iar noi le percepem la nivelul căilor respiratorii că fiind dăunătoare şi ne determină rinite, conjunctivite sau la nivelul plămânilor astm bronşic," a spus pentru Digi24 dr. Monica Schifirneţ, medic primar alergologie.

Ambrozia este cea mai frecventă cauză a alergiilor de toamnă. Această floare își începe polenizarea în luna august, iar efectele ei se pot resimți până toamna târziu.

„Este foarte acută problema cu polenul de ambrozie care de la an la an creează multe probleme pacienţilor, pacienţii suferă intens cu fenomene care sunt greu de controlat cu medicamente," a adăugat specialistul.


Ambrozia este o plantă anuală, perenă, care crește în grădini, în culturile de cereale, dar şi în zonele lăsate în paragină, fiind numită și iarba pârloagelor. Nu agreează copacii și vegetația deasă. O singură plantă de ambrozie poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen. Simptomele alergiei pot varia de la o persoană la alta, însă cele mai frecvente sunt: strănutul, senzația de mâncărime în zona nasului sau a ochilor, congestie nazală, lăcrimare. Netratată, poate duce la apariția manifestărilor de astm.

Persoanele care suferă simptome sezoniere în perioada august – octombrie trebuie să efectueze un consult alergologic înainte de începerea sezonului. Medicul alergolog poate face testele pentru a pune un diagnostic și pentru a recomanda tratamentul potrivit, precum imunoterapia alergen specifică.

Însă evitarea este întotdeauna cel mai bun tratament pentru alergii. Dar când acest lucru nu este posibil, există medicamente ce pot ajuta la controlul simptomelor: decongestionantele nazale și antihistaminicele sunt cele mai frecvente medicamente antialergice, iar corticosteroizii topici sunt eficienți în tratarea inflamației nazale.

Pentru a înlătura simptomele neplăcute este recomandat:

-evitarea ieșirilor în aer liber între 10:00-15:00, acesta fiind intervalul de maximă circulație a polenului în aer;

– închiderea ferestrelor pe timpul zilei, atât acasă cât şi în maşină;

-curățarea țevilor, a filtrelor, înainte să dați drumul căldurii pentru prima dată;

-utilizarea unui umidificator de aer, astfel încat umiditatea în camera în care locuiți să fie în permanență între 30-50%;

-utilizarea unui purificator de aer care să filtreze particule de polen, praf, mucegai;

-folosirea unei măști de față care să vă acopere gura și nasul, în special când lucrați în grădină, sau când strângeți frunzele moarte.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?