X 
Cutremure stiri: 506

Top 10 alimente care pot fi păstrate mai mult timp

19 feb. 2023,, 00:00   Sănătate
7874 0

În această perioadă, când persoanelor nevaccinate din cauza anumitor conditii medicale sau imunocompromise li se recomanda sa evite aglomeratia, este important să-ți faci provizii, astfel încât să nu fii nevoit să mergi des la cumpărături.

Este bine ca în coșul tău să se regăsească alimente variate, printre care legume, fructe, pește, cereale integrale, pentru o alimentație cât mai corectă, dar baza proviziilor trebuie să fie una neperisabilă. Mai jos, ai câteva informații utile cu privire la produsele neperisabile pe care este bine să le ai oricând în cămară.

Cum alegem și depozităm alimentele neperisabile?

Un prim criteriu în alegerea alimentelor este perioada de valabilitate. În cazul produselor rezistente la degradare, este bine de știut că chipsurile, covrigeii și fructele deshidratate sînt printre cele cu un termen de valabilitate scăzut, de până la 6 luni.

În lista alimentelor cu termen de valabilitate de până la 1 an se regăsesc pateurile conservate, compoturile, dulcețurile, lactatele UHT (lapte și smântână), supele conservate, cerealele, bomboanele tari, biscuiții, nucile și semințele. Ciocolata neagră care este depozitată într-un loc răcoros și uscat poate dura pana la 1 an si isi pastreaza calitatile, chiar daca isi mai poate pierde din culoare, ramanand o sursă excelentă de fibre, magneziu și mulți alți nutrienți importanți.


În ceea ce privește alimentele cu termen de valabilitate mai mare de 1 an, te poți orienta după mălai, cafea, ceai, sare, orez alb, paste făinoase, miere și boabe de fasole,soia, linte, naut. Alimentele neperisabile nu trebuie depozitate în frigider, decât după ce le-ai desigilat. Este bine să îți păstrezi loc în frigider pentru produse proaspete și să îți faci provizii de alimente pe care să le congelezi (carne, legume, fructe, aluaturi, etc.).

Top 10 alimente neperisabile

Fasole conservată sau deshidratată

Fasolea, deshidratată sau conservată, este o opțiune foarte bună, deoarece este bogată în nutrienți și are un termen de valabilitate generos. Fasolea conservată poate fi depozitată, cu succes, între 2 și 5 ani, iar fasolea uscată poate fi ținută până la ...30 ani, dacă este ambalată bine și depozitată în condiții optime!

Boabele de fasole sînt o sursă foarte bună de fibre, proteină vegetală, magneziu, vitamina B, fier, fosfor, zinc și cupru. Mai mult, fasolea este un aliment deosebit de versatil. Așadar, din fasole poți face supă clară, supă cremă, mâncare scăzută, salată, iahnie, iar lista continuă.

Untul de arahide

Untul de arahide este o sursă delicioasă de proteine și oligoelemente, iar, atât timp cât este depozitat într-un loc uscat și răcoros, ferit de lumina directă a soarelui, îl poți păstra chiar și până la 9 luni de la cumpărare. Atenție, în schimb, la untul de arahide fără conservanți – acesta nu poate fi ținut mai mult de 3 luni. Untul de arahide este bogat în grăsimi sănătoase, proteină vegetală, vitamine, minerale și antioxidanți, care luptă împotriva stresului oxidativ și îți dau o stare de bine.

Fructe și legume deshidratate

Deși fructele și legumele în stare proaspătă nu rezistă mult timp, varianta deshidratată a acestora este mult mai longevivă decât ți-ai putea închipui. Așadar, atât timp cât sînt depozitate corespunzător, fructele și legumele deshidratate pot fi bune de consumat până la 1 an de zile. În plus, varietatea este de partea ta - poți opta pentru numeroase alternative de fructe și legume uscate, precum: fructe de pădure, mere, roșii, morcovi, banane, țelină, etc.

Peștele conservat

Deși peștele proaspăt este varianta optimă, alternativa conservată este foarte bună și la fel de bogată în nutrienți. O conservă de pește poate fi bună de consumat până la 5 ani, dacă este depozitată corespunzător. Peștele este o sursă excelentă de acizi grași omega-3, vitamine și minerale, deci nu trebuie să lipsească din dieta ta, mai ales în această perioadă.

Nuci și semințe

Nucile și semințele sînt bogate în nutrienți, neperisabile și foarte bune la gust, ceea ce le face o opțiune inteligentă de provizie. De asemenea, ele pot fi integrate în multe feluri de mâncare, dar pot fi consumate și pe post de gustare.

Cereale

Cerealele integrale, precum grâul, orzul și hrișca, sînt neperisabile și deosebit de sănătoase. O altă variantă gustoasă, sănătoasă și neperisabilă de provizie este orezul brun, care este bun de consumat aproximativ 3 luni de la cumpărare. Acestea pot fi integrate în multe feluri de mâncare, precum supe, salate, caserole și copturi, așadar sînt o alegere foarte inspirată.

Pastele uscate pot fi păstrate în cămară până la doi ani, atâta timp cât sînt depozitate într-un recipient bine sigilat, conform USDA. Odată gătite, totuși, vor rămâne bune doar trei până la patru zile la frigider.

Conservele

Conservele de fructe au un termen de valabilitate mare și vin cu numeroase beneficii, printre care se numără : potențialul de hidratare, aportul de vitamine și gustul delicios. În plus, conservele de fructe pot rezista, în medie, 12-18 luni, dacă sînt depozitate corespunzător. Cele mai rezistente sînt fructele acidice, precum strugurii, merele, piersicile și ananasul.
Ai grijă să alegi conserve de fructe fără zahăr adăugat sau sirop, pentru a evita consumul în exces de zahăr.

Potrivit USDA: „Conservele cu conținut ridicat de acid (de exemplu, roșiile și fructele) își vor păstra cea mai bună calitate timp de 12 până la 18 luni. În timp ce, conservele cu conținut scăzut de acid (de exemplu, carnea și legumele) se vor păstra timp de doi până la cinci ani”. Din cauza coroziunii și ruginei, conservele nu rezistă pentru totdeauna, relatează Noi.md cu referire la doc.ro.

Batoane proteice

Batoanele proteice sînt ușor de depozitat, foarte rezistente și pot servi ca o gustare sau mic dejun oricând, oriunde. Un baton proteic are un termen de valabilitate de cel puțin un an, iar conținutul de proteină este unul semnificativ. De asemenea, există numeroase opțiuni fără zahăr și gluten pe piață.

Supa conservată/la plic

Supele conservate sînt foarte utile, mai ales atunci când ai rămas fără legume proaspete și este una dintre cele mai durabile tipuri de provizii. Așadar, o supă conservată poate avea termen de valabilitate de până la 5 ani, iar supele la plic, în medie, până la 1 an.

Laptele UHT

Laptele UHT este deosebit de util, deoarece are un termen de valabilitate mult mai crescut față de al laptelui proaspăt, fără a avea o diferență de gust sau de textură. Așadar, este bine să ai mereu în casă o cutie de lapte UHT, indiferent de perioadă. În plus, laptele UHT are același aport de vitamine și minerale ca laptele proaspăt, și poate fi consumat la micul dejun, cu cereale, sau poate fi folosit la gătit.

Despre alimente care se considera ca nu expira (aproape) niciodata

Este impropriu spus acest lucru, insa multe alimente pot dura si 20-30 de ani, in general daca au un continut redus in apa, si bineinteles elemente organice sau grasimi, proteine sau zahar.

Sarea - Doar sarea naturală - varietatea de blocuri de sare sau grunjoasa, colectată din urmele de minerale lăsate în urmă de evaporarea lacurilor și oceanelor - durează pentru totdeauna. Sarea de masă, pe de altă parte, expiră în aproximativ cinci ani, deoarece este suplimentată cu substanțe chimice precum iodul, care țin tiroida sub control.

Orezul alb, vidat - sau orez lucios are o durată de valabilitate de 25 până la 30 de ani atunci când este depozitat corespunzător. Temperatura optimă pentru depozitarea acestui cereal este de sub 5 grade. Cel mai bun recipient este unul care este sigilat și fără oxigen.

Fasolea uscată și lintea uscata au o durată de valabilitate de până la 30 de ani sau mai mult atunci când sînt depozitate corespunzător, conform Utah State University Extension. Potrivit acestor cercetători, atunci când sînt ambalate corect, „probele de [fasole pinto] care au fost depozitate până la 30 de ani au avut o acceptare mai mare de 80% de către un focus grup de consumatori in materie de "gust". Fasolea uscată și lintea pot rezista la nesfârșit, iar fasolea conservată poate dura ani de zile dacă este păstrată într-un loc răcoros și uscat. Cu toate acestea, pentru cea mai bună culoare și gust, ar trebui să fie folosite în 12 luni. Cea mai bună metodă de depozitare este în cutii sau pungi vidate, la o temperatură mai rece.

Alcoolul Alcoolul sigilat poate dura o vreme, fara probleme. Sticlele nedeschise de lichior tare, cum ar fi vodca, whisky-ul și romul, vor rămâne potabile pentru totdeauna atâta timp cât sînt depozitate și sigilate corect. Ai grijă doar la căldura directă sau la lumina soarelui și la orice băuturi care au ingrediente adăugate, cum ar fi arome și lichioruri care conțin lactate și smântână.

Laptele praf va rezista mult timp, desi are adesea o dată de expirare de 18 luni, dar conform USDA, deoarece laptele praf este un aliment stabil la raft, poate dura la infinit. Spruce Eats a raportat că unele magazine de supraviețuire vând lapte praf degresat, susținând că are o perioadă de valabilitate de peste 25 de ani.

Cafeaua instant - pachetele depozitate în congelator vor dura aproape pentru totdeauna. Pachetele depozitate în cămară vor dura în continuare între doi și 20 de ani, potrivit Eat by Date. Nu există zahăr, grăsime, grâu sau umiditate de orice fel în interiorul acestui tip de produs.

Otetul din vin deoarece oțetul este un acid ușor, teoretic poate rezista la nesfârșit, atâta timp cât rămâne sigilat. Același lucru este valabil și pentru oțetul de mere, atâta timp cât este păstrat într-un loc răcoros și uscat.

Vinul roșu in cele mai multe cazuri, vinurile au cel mai bun gust după învechire de câțiva ani. În cazul vinului roșu, acesta poate avea și câteva beneficii impresionante pentru sănătate atunci când este consumat cu moderație. Perioada de valabilitate poate varia în funcție de modul în care este produs vinul. Majoritatea vinurilor îmbuteliate în comerț sînt pe raft timp de 1-3 ani, dar vinul fin poate dura adesea zeci de ani.

Ierburi uscate și condimente- la fel ca și alte plante cărora li s-a îndepărtat conținutul de apa, , ierburile uscate și condimentele sînt alimente fantastice de transportat sau depozitat pentru perioade lungi. Atâta timp cât sînt păstrate uscate, pot rezista adesea ani de zile, desi isi mai pierd din miros, gust si culoare.

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав