X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Tot ce trebuie să știți despre utilizarea dronelor în R. Moldova (VIDEO)

16 mai. 2019,, 18:30   Societate
11164 0

Deși nu există o lege separată care să reglementeze pilotarea aparatelor de zbor fără pilot (drone) în R.Moldova, cele mai importante aspecte sînt prevăzute în Codul aerian al țării.

Conform legii, zborul dronelor, indiferent de dimensiunea lor, poate fi efectuat doar cu permisiunea Autorității Aeronautice Civile. De asemenea, utilizarea dronelor în scop de fotografiere și filmare se efectuează cu permisiunea scrisă a AAC și avizele Ministerului Apărării și Serviciului de Informații și Securitate.

Autorizațiile pot fi eliberat pentru un zbor sau un set de zboruri, dar nu înainte ca aparatul de zbor să fie înregistrat la AAC, fapt ce necesită prezența fizică a operatorului la sediul instituției. Procedura de obținere a autorizației a fost explicată într-un interviu pentru Noi.md de expertul AAC Anton Danici.

„Se scrie o cerere în formă liberă, în care se prezintă operatorul și se indică ce dorește să facă, unde și prin ce mijloace tehnice. Avizele Ministerului Apărării, al SIS sînt emise în decurs de două zile lucrătoare. La fel și cel al Autorității”, a menționat Danici.


Legislația națională prevede și anumite restricții în ceea ce privește lansarea aparatelor de zbor fără pilot în spațiul aerian. Astfel, este interzis: zborul la o înălțime mai mare de 120 de metri; zborul deasupra mulțimilor de oameni; utilizarea dronelor în apropierea aeronavelor, în vecinătatea aeroporturilor; deasupra obiectelor protejate (baza militare, penitenciare) este interzisă transportarea bunurilor periculoase. De asemenea, este interzis zborul în apropierea obiectelor aflate în proprietate privată, cu excepția existenței acordului proprietarului.

Amenda prevăzută pentru lansarea în aer a oricăror obiecte fără permisiunea Autorității Aeronautice Civile, inclusiv drone, constituie între 20 și 30 u.c. (pînă la 1500 de lei) aplicată persoanei fizice - pînă la 100 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.

În scopul simplificării procedurii de avizare a zborurilor cu drone, autoritățile moldovenești lucrează în prezent la elaborarea unui soft cu indicarea zonelor în care este permisă și este interzisă pilotarea lor.

„Intenția este de a stabili o modalitate de operare cît mai simplă pentru utilizatori. De exemplu, zona marcată cu roșu ar însemna că zborul dronelor este interzis, zona galbenă ar prevedea restricții, iar zona verde – ar însemna că pot fi efectuate zboruri fără coordonare”, a precizat Constantin Vozian, specialist principal Direcția Reglementări AAC.

La ora actuală, Autoritatea Aeronautică Civilă nu dispune de o bază de date cu privire la numărul deținătorilor și operatorilor de drone în R.Moldova.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?