Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Chișinăuienii - pentru restabilirea fostei denumiri a bulevardului Cuza-Vodă (VIDEO)

24 aug. 2017,, 10:30   Capitala
15566 9

Oamenii care locuiesc pe bulevardul Cuza-Vodă nu sînt nici deloc împotriva restabilirii fostei denumiri ai acestuia.

Majoritatea respondenților care locuiesc în sectorul Botanica sînt dispuși să sprijine inițiativa privind redenumirea bulevardului în cinstea lui Alexei Belski, în cazul în care acest lucru va fi oficial propus locuitorilor orașului. În același timp, ei consideră că procedura de redenumire va fi respinsă de un șir de demnitari publici și se va „împotmoli” în birocrație. Opinia a fost exprimată de către chișinăuieni într-o conversație cu echipa portalului NOI.md.

Ideea privind întoarcerea bulevardului Cuza-Vodă a fostei denumiri a fost sprijinită activ, în principal, de persoanele de vîrstă mijlocie și de oamenii în etate. „Sînt total de acord că acest bulevard ar trebui să poarte numele lui Belski. Este necesar să citim istoria, în care au existat astfel de personaje demne. Alexei Belski, ce-i drept, unul dintre primii a intrat în Moldova și a eliberat-o de invadatorii naziști. Tineretul de astăzi, din păcate, nu-i cunoaște rolul în istoria noastră, deoarece acest moment se ignorează în programa școlară. Cei care au peste 40 de ani își amintesc cine a fost Belski și ce a făcut el pentru Moldova. Pînă în prezent, în conversații îl numim bulevardul Belski, iar numele actual Cuza-Vodă este utilizat, în principal, în documente oficiale”, a spus un bărbat de vîrstă mijlocie.

Acest punct de vedere este împărtășit și de alt bărbat care a sugerat că mai devreme sau mai tîrziu va avea loc întoarcerea la vechea denumire. „Tovarășii care la începutul anilor '90 au redenumit bulevardul Belski, s-au bătut cu pumnul în piept că în așa mod ei restabilesc dreptatea istorică. Și ce? Oamenii îl numesc așa cum acesta se numea în perioada sovietică. Și nu este singurul caz cînd oamenii preferă să utilizeze denumirea veche. Aceeași stradă Sarmisegetuza, denumirea căreia nu toți moldovenii reușesc să o rostească din prima dată. Așa și spun - „strada Starogo”. Acum, desigur, este dificil să vorbim despre redenumirea străzilor, există probleme mai actuale. Dar cred că acest lucru se va întîmpla și bulevardului Cuza-Vodă îi vor întoarce vechea denumire”, a menționat respondentul.


Printre persoanele chestionate de echipa de filmare a portalului NOI.md au fost și cei care n-au avut nici o reacție la astfel de inițiativă. „Sînt destule probleme, pe lîngă redenumirea străzilor. Trebuie să înțelegem, că aceasta este o acțiune costisitoare. Multe case și persoane juridice sînt înregistrate pe bulevardul Cuza-Vodă, în cazul redenumirii va trebui să se răsfoiască registrele, documentele oficiale, să se schimbe planul urbanistic zonal. Această inițiativă, chiar dacă va fi supusă dezbaterilor oficiale, pur și simplu se va „scufunda” în birocrație”, și-a împărtășit opinia un tînăr.

Precizăm că batalionul în frunte cu Aleksei Ilici Belski primul a pătruns în centrul Chișinăului și a arborat la 23 august 1944 steagul roșu pe ruinele clădirii, situate la intersecția bulevardului Lenin (în prezent Ștefan Cel Mare – nota red.) cu strada Nikolai Gogol (acum strada Mitropolitul Gabriel Bănulescu-Bodoni – nota red.). După război el a rămas la Chișinău, unde a murit în 1970. Aleksei Belski a rămas în istorie ca colonel, erou al Uniunii Sovietice și cetățean de onoare al Chișinăului.

În 1970, în cinstea lui a fost numit un bulevard din sectorul Botanica, care se află între străzile Grenoble și Sarmisegetuza (anterior Starogo – nota red.) și se intersectează cu bulevardul Dacia (fostul bulevardul Păcii – nota red.). După ieșirea Moldovei din Uniunea Sovietică strada a fost redenumită în cinstea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, sub a cărui conducere în secolul al XIX-lea a avut loc unirea Principatului Moldovei cu Valahia. De asemenea, în cinstea lui Aleksei Belski a fost numită fosta școală nr. 57 (în prezent Liceul Teoretic „Traian“ – nota red.). Aici în cinstea eliberatorului Moldovei a fost deschis un muzeu, dar la începutul secolului XXI acesta a fost desființat.

Anterior, reprezentanții societății civile au lansat în mod repetat inițiativa privind restabilirea vechii denumiri a bulevardului Cuza-Vodă. Astfel, în 2012 „Liga Tineretului Rus“ a colectat cîteva mii de semnături ale cetățenilor în sprijinul acestei inițiative și au pichetat clădirea primăriei. Primarul general Dorin Chirtoacă, suspendat temporar din funcție, a ieșit atunci la protestatari și le-a promis să examineze propunerea lor. Cu toate acestea, autoritățile municipale nu au dat nici un răspuns oficial.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?