Ce cred părinții despre interdicția de colectare a taxelor în școli (VIDEO)

Ce cred părinții despre interdicția de colectare a taxelor în școli (VIDEO)

Echipa NOI.md a discutat cu părinții din capitală despre ordinul emis de Direcția generală educaţie, tineret şi sport a municipiului privind interzicerea colectărilor de bani în școli.

Dispoziția interzice achitarea oricăror taxe informale pentru: asigurarea elevilor cu manuale de alternativă, prestarea serviciilor educaţionale suplimentare, efectuarea lucrărilor de reparaţie, amenajare şi dotare a instituţiilor de învăţămînt sau pentru organizarea activităţilor extraşcolare.

Cu toate acestea, opiniile părinților în această problemă sînt contradictorii. În timp ce unii consideră că buna desfășurare a procesului de studii ține exclusiv de competența instituțiilor de stat, alții afirmă că în condițiile bugetului auster de care dispun autoritățile, este necesar ca părinții să dea o mînă de ajutor.  

„Nu-i corect să se strîngă bani, trebuie statul, autoritățile să se ocupe de finanțare. Nepotul meu achită în fondul clasei 250 de lei pe lună. Din acești bani ei se duc la teatru, în parc, deci nu sînt pentru achitarea salariilor profesorilor. Cred că fondul clasei trebuie să fie și atît”, a relatat o femeie.

„În condițiile în care statul nu poate asigura necesarul pentru ca elevii să învețe în condiții adecvate, atunci părinții, dacă pot, nu obligatoriu, dar la dorință, să contribuie în condiții transparente, atunci nu cred că ar trebui să fie o problemă”, a spus o altă intervievată.

Alți părinți consideră că perpetuarea acestor practici ilegale în școli se face cu acordul tacit sau chiar cu încurajarea autorităților competente. Potrivit lor, indiferent de măsurile ce vor fi întreprinse, sistemul educațional nu se va debarasa prea curînd de aceste deprinderi.

„Aceste colectări se organizează nu de azi, și nu de ieri, dar demult, începînd de sus pînă se ajunge la director, profesor, părinte. Cu părere de rău, cred că așa și va fi tot timpul. Nu văd niciun pas spre schimbare. Nu-i normal că se cere – nu sîntem la piață, dar dacă e nevoie de bani, atunci trebuie cumva legal să se facă, să fie justificat,” a opinat un bărbat.

Opiniile altor intervievați pot fi urmărite în reportajul de mai jos.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load