Incendii stiri: 690
Cazul Șor stiri: 589
Preşedintele stiri: 3733

Anders: ”Un individ incult nu are decît un orizont de gîndire limitat”

19 oct. 2021,, 17:45   ”Valori” Europene
4832 0

Un citat a lui Günther Anders din 1956, ne arată cum unele forțe ale lumii conduc omenirea.

”Pentru a înăbuși în fașă orice revoltă, nu trebuie să se acționeze cu violență. Metodele asemănătoare celor ale lui Hitler sînt depășite. Este suficient să creezi o condiționare colectivă atît de puternică încît ideea însăși de revoltă nu va mai apărea în mintea oamenilor.

Idealul ar fi să formatăm indivizii încă de la naștere limitînd aptitudinile lor biologice înnăscute. După aceea, am continua condiționarea reducînd de manieră drastică educația, pentru a îi aduce la o formă de inserție profesională. Un individ incult nu are decît un orizont de gîndire limitat și, cu cît gîndirea sa este cantonată în preocupări mediocre, cu atît mai puțin se poate el revolta.

Trebuie să facem în așa fel încît accesul la știință să devină din ce în ce mai dificil și elitist, între popor și știință să existe o prăpastie, iar informația destinată publicului larg să fie lipsită de orice conținut cu caracter subversiv.

Mai ales fără filozofie. Și aici, trebuie să folosim puterea de convingere și nu violența directă : vom difuza masiv, prin intermediul televiziunii, emisiuni de divertisment care să se adreseze doar laturii emoționale sau instinctive. Mințile vor fi ocupate cu ceea ce este inutil și ludic. Este bine, printr-o vorbărie și muzică neîncetate, să împiedicăm mintea să gîndească.


Vom pune sexualitatea pe primul loc al intereselor umane. Nu există un tranchilizant social mai bun.

În general, vom face în așa fel încît să eliminăm partea serioasă a existenței, să luăm în derizoriu tot ceea ce este valoros, să întreținem o apologie constantă a lejerității, astfel încît euforia publicității să devină standardul fericirii umane și modelul libertății.

Condiționarea va produce astfel ea singură o asemenea integrare, încît unica frică – pe care va trebui să o întreținem - va fi cea de a fi exclus din sistem și deci de a nu mai putea accede la condițiile necesare fericirii.

Omul de masă, astfel produs, trebuie să fie tratat precum ceea ce este : o vită, și trebuie să fie supravegheat cum trebuie să fie păzită o turmă. Tot ceea ce conduce la adormirea lucidității sale este bun din punct de vedere social, iar ceea ce ar amenința să îl trezească trebuie să fie ridiculizat, înăbușit, combătut. Orice doctrină care ar pune sub semnul întrebării sistemul trebuie să fie desemnată drept subversivă și teroristă, iar cei care o susțin vor fi apoi tratați ca atare”, se arată în citatul din "L’Obsolescence de l’homme" scrisă de Günther Anders.

Așa se face, că în prezent omenirea este împinsă să facă lucruri sub paravanul ”binelui”. Omenirea este impusă să trăiască nu după cum îi dictează subconștientul, dar după cum îi dictează statul, legea, medicii, pandemia sau oamenii care mișcă lumea trăgînd doar de niște pîrghii și aruncînd în masă sperietori. Acești păpușari ne croiesc adesea destinele și ne hotărăsc viitorul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?