X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Podurile vii din Meghalaya, ținutul norilor (VIDEO)

19 iul. 2020,, 23:59   Externe
3493 0

În nord-estul Indiei, aproape de granița cu Bangladesh, una dintre cele mai umede zone de pe Terra, oamenii nu construiesc poduri, ci le cresc din rădăcini de ficus.

Dealurile Khasi și Jaintia, situate în statul Meghalaya, au o climă caldă și sunt străbătute de numeroase râuri. Statul Meghalaya este cunoscut și ca „ținutul norilor”, pentru cantitatea imensă de precipitații care cade aici în fiecare an.

Pe pantele acestor dealuri crește o specie de arbore de cauciuc cu rădăcini extrem de puternice, scrie incredibilia.ro.

De pe partea superioară a trunchiului Ficus elastica cresc multiple rădăcini secundare, care se prind de bolovanii uriași înșirați pe malurile râurilor. Uneori, aceste rădăcini se întind până în apă.

Oamenii din triburile War-Khasis și War-Jaintias cunosc de mult secretele acestor copaci și au învățat să le folosească în avantajul lor.


Atunci când este nevoie de un pod pentru a trece râul, localnicii utilizează rădăcinile Ficus elastica. Există mai multe metode de a le face să crească în direcția corectă.

Uneori, rădăcinile copacilor sunt pur și simplu trase, legate, răsucite astfel încât să se îmbine între ele, până când, în timp, formează structura dorită.

Podurile din rădăcini mai sunt realizate și prin crearea de schele din lemn și bambus, iar rădăcinile tinere sunt direcționate să crească pe aceste structuri temporare. În timpul musonului, elementele perisabile ale schelelor putrezesc și trebuie înlocuite.

Când ajung pe celălalt mal al râului, rădăcinile sunt lăsate să se fixeze în sol, iar rezultatul este un pod rezistent și viu. Podurile din rădăcini pot crește atât timp cât organismul din care fac parte rămâne sănătos.

În general, procesul de realizare a unui astfel de pod durează între 15 și 20 de ani, durata de timp depinzând de mai multe condiții – robustețea copacului, modul în care cresc rădăcinile și nivelul de nutrimente din sol.

Însă, odată ce sunt finalizate, punțile sunt foarte rezistente. Unele dintre ele pot susține peste 50 de persoane în același timp. Deoarece sunt vii și în continuă creștere, podurile devin tot mai rezistente în timp.

Potrivit Atlas Obscura, unele cele mai vechi punți din rădăcini folosite zilnic de oamenii din satele din jurul orașului Cherrapunji au peste 100 de ani.

Podurile de rădăcini au o mare varietate de forme și dimensiuni. Pot avea până la 50 de metri lungime și înălțimea de 24 de metri

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?