Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Japonia a comemorat 10 ani de la tripla catastrofă de la 11 martie 2011

11 mar. 2021,, 20:30   Externe
2433 0

Japonia a comemorat joi 10 ani de la tripla catastrofă de la 11 martie 2011, cînd un seism de 9 grade pe scara Richter urmat de un tsunami a declanşat o catastrofă nucleară la centrala Fukushima, relatează AFP şi Reuters.

Tripla catastrofă - seism, tsunami şi accident nuclear -, care a traumatizat întreaga naţiune, a provocat moartea a aproximativ 18.500 de persoane, majoritatea victime ale tsunamiului. Accidentul nuclear care a urmat la centrala Fukushima Daiichi a lăsat oraşe întregi nelocuibile timp de decenii şi a dus la evacuarea a zeci de mii de locuitori, scrie agerpres.ro.

Joi, la 14:46 (05:46 GMT), ora la care seismul a lovit în urmă cu 10 ani, în toată Japonia a fost păstrat un minut de reculegere pentru victime, urmat la Tokyo de o ceremonie la care s-au adresat naţiunii împăratul Naruhito şi prim-ministrul Yoshihide Suga.

Împăratul Naruhito a transmis profunde condoleanţe pentru victimele tragediei de acum un deceniu, afirmînd că rămîn probleme cu reconstrucţia.

Japonia, care are o lungă istorie de dezastre, trebuie să înveţe din lecţiile trecutului şi să construiască o naţiune mai puternică pentru viitor, a îndemnat suveranul, alături de care s-a aflat soţia sa, împărăteasa Masako.

'Este insuportabil cînd mă gîndesc la sentimentele tuturor celor care şi-au pierdut pe cei dragi şi prieteni', a spus premierul Suga, îmbrăcat într-un costum negru. 'Aş dori să exprim condoleanţe din străfundul inimii mele pentru toţi cei care au suferit de pe urma efectelor dezastrului', a adăugat Suga.

La ceremonie, participanţii au purtat măşti, au păstrat distanţa şi nu au cîntat în timpul intonării imnului naţional, spre a împiedica transmiterea coronavirusului.

Guvernul a cheltuit circa 300 miliarde de dolari pentru reconstrucţia în regiune, dar zone din jurul centralei de la Fukushima rămîn restricţionate, îngrijorările legate de nivelul radiaţiilor persistă, iar mulţi localnici s-au stabilit altundeva. În jur de 40.000 de oameni încă nu au putut reveni la casele lor.

Dezafectarea centralei avariate va dura decenii şi va costa miliarde de dolari. Circa 5.000 de muncitori trec zilnic porţile pentru lucrările de dezmembrare a centralei, în ale cărei reactoare se află încă 880 de tone de resturi de combustibil topit.

Operatorul centralei, Tokyo Electric Power (TEPCO), a estimat că proiectul se va întinde pe decenii, dar criticii spun că ar putea fi nevoie de un secol pentru a repune centrala în stare de funcţionare.

Japonia dezbate din nou rolul energiei nucleare în mixul său energetic, în contextul în care această ţară săracă în resurse are ca obiectiv atingerea neutralităţii de carbon la orizontul lui 2050. Un sondaj al televiziunii publice NHK a arătat însă că 85% din populaţie este îngrijorată de accidente nucleare.

Demonstraţiile de masă împotriva utilizării energiei nucleare care au avut loc după catastrofa din 11 martie 2011 s-au stins, dar neîncrederea se menţine. Activişti contra energiei nucleare plănuiesc demonstranţii în faţa TEPCO în cursul serii de joi.


Numai nouă din cele 33 de reactoare nucleare comerciale rămase în Japonia au fost autorizate să repornească în conformitate cu standardele de siguranţă post-Fukushima, şi doar patru funcţionează în prezent, comparativ cu 54 înainte de dezastru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?