X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cea mai veche sabie din lume, descoperită într-o mănăstire italiană

30 mai. 2021,, 00:01   Externe
6947 0

Arma a fost văzută în noiembrie 2017 de Vittoria Dall’Armellina, care era atunci doctorand în arheologie la Universitatea Ca ‘Foscari din Veneția.

Făcuse o excursie de o zi la mănăstirea din San Lazzaro degli Armeni, o insulă minusculă la marginea lagunei venețiene. Vizita nu avea nicio legătură cu studiile ei și nu mai fusese niciodată acolo.

“A fost o călătorie de plăcere“, a declarat Dall’Armellina pentru Live Science într-un e-mail. Când a văzut sabia printre artefactele medievale expuse în micul muzeu al mănăstirii, Dall’Armellina a fost sigură că ceva nu e corect.

„Am crezut că știu acel tip de sabie și că sunt sigură că este contemporană cu cele ale lui Arslantepe și Sivas”, a spus ea, referindu-se la săbiile din estul Anatoliei, acum estul Turciei, care datează în jurul anului 3000 î.e.n. și se crede că sunt cele mai vechi din lume.

Una dintre surprize este că arma este fabricată din cupru arsenical, un aliaj de cupru și arsenic folosit acum aproximativ 5.000 de ani, înainte ca bronzul adevărat să fie inventat prin aliaje de cupru și staniu.


“Eram destul de sigură de vechimea sabiei“, a spus Dall’Armellina. Dar „când rezultatele analizei au arătat că materialul era cupru arsenic, a fost o mare satisfacție”.

Stilul de construcție al sabiei, cunoscut sub numele de tipologie, și compoziția sa metalică indică faptul că artefactul datează dintr-un stadiu incipient al epocii bronzului.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că sabia a fost construită într-un mod similar cu cel al sabiilor gemene găsite la vechiul palat de la Arslantepe, un sit arheologic din estul Turciei.

Acestea au fost ferm datate cu aproximativ 5.000 de ani în urmă, potrivit unei declarații a universității.

Arheologii cred că săbiile au fost inventate în acea regiune, iar sabia de la San Lazzaro degli Armeni este acum considerată un exemplu timpuriu – poate chiar cea mai veche.

Săbiile antice similare au fost găsite în estul Anatoliei, în timp ce un stil diferit de sabie din aceeași perioadă a fost găsit în mormintele de căruță, cunoscute sub numele de kurgans, în regiunea adiacentă a nordului Caucazului, a declarat arheologul Universității Ca ‘Foscari, Elena Rova, pentru Live Science.

“Se pare că în această zonă, între nordul Caucazului și estul Anatoliei, sabia a fost inventată și au existat cel puțin două variante tipologice“, a spus Rova.

“Șefii locali au fost îngropați cu o mulțime de arme și alte obiecte prețioase”, a spus ea. „Probabil că au vrut să-și sublinieze statutul de războinici, iar sabia a fost unul dintre simboluri”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?