Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Noi specii descoperite în adevărate „oraşe” de pe fundul Oceanului Atlantic

3 ian. 2021,, 01:00   Externe
14578 0

Oamenii de ştiinţă au descoperit, după cinci ani de cercetări în adîncurile mărilor, 12 noi specii de vieţuitoare marine în cadrul unor „veritabile oraşe” existente pe fundul Oceanului Atlantic, informează BBC.

Mai exact, este vorba despre noi tipuri de muşchi, moluşte şi corali care pînă acum nu au putut fi observate deoarece fundul mărilor şi oceanelor rămîne, în continuare, extrem de puţin explorat, transmite digi24.ro.

„Putem spune că avem hărţi mult mai bune şi exacte cu suprafaţa Lunii şi planetei Marte, decît cu fundul mărilor”, a declarat George Wolff, oceanolog de la universitatea din Liverpool, implicat în acest proiect de cercetare, la care au participat cercetători din 13 ţări.

„Practic, de fiecare dată cînd te aventurezi în adîncurile oceanului, descoperi ceva nou - şi nu doar simple specii individuale, ci întregi ecosisteme”

„Am descoperit adevărate comunităţi marine formate din bureţi de mare şi corali care formează adevărate oraşe în adîncurile mării”, a declarat profesorul Murray Roberts de la univeristatea din Edinburgh, liderul proiectului de cercetare. „Toate acestea întreţin viaţa marină, deoarece peştii se folosesc de astfel de locuri pentru a depune icre”.


„Dacă aceste «oraşe» sînt distruse în urma acţiunilor omului, peştii nu se vor mai putea înmulţi, ceea ce va afecta întregul ecosistem”, a adăugat Roberts.

Oamenii de ştiinţă au avertizat însă că noile specii descoperite s-ar putea afla deja în pericol de dispariţie, din cauza schimbărilor climatice.

Preluarea dioxidului de carbon din atmosferă de către oceane duce la creşterea acidităţii acestora, cu efecte corozive asupra coralilor, de pildă.

Savanţii au arătat că „nu e încă prea tîrziu să protejăm aceste specii speciale”, laolaltă cu habitatele pe care acestea le ocupă.

Încălzirea globală, odată cu creşterea acidităţii oceanelor şi reducerea resurselor de hrană ale organismelor marine vor reduce, pînă în 2100, tot mai mult existenţa acestor habitate pentru speciile care trăiesc la mare adîncime în oceane.

„Aşa cum înţelegem rolul pe care pădurea tropicală îl joacă în biodiversitatea de la suprafaţă, trebuie să înţelegem şi rolul pe care îl joacă fundul mărilor şi oceanelor - deoarece toate acestea sînt conectate”, a spus Roberts.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?