X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Zgomote stranii pe care știința încă nu le-a explicat pe deplin (VIDEO)

17 mai. 2021,, 02:30   Externe
8602 0

La sfîrșitul lunii aprilie, un zgomot straniu a fost auzit la Angers, în Franța, chiar două zile la rînd, fără ca locuitorii să fie pe deplin lămuriți despre ce a fost vorba.

Evenimentul a readus în actualitate discuțiile despre alte sunete ciudate care au fost auzite de-a lungul anilor și pentru care nu a fost găsită o explicație unanim acceptată, scrie digi24.ro.

Zgomotul de la Angers

Marți, 21 aprilie, în cursul serii, un zgomot a cărui proveninență nu a putut fi stabilită, venind dinspre cer, a fost auzit de sute de persoane care locuiesc la Angers, atît oraș, cît și în împrejurimi. Evenimentul a fost îndelung dezbătut pe rețelele sociale. A fost ca un zgomot de avion, au spus unii, alții l-au comparat cu cel al unui tren sau al unui trăsnet. Alții au spus că a semănat cu zgomotul unui cutremur. Un zgomot captivant și în același timp destul de înfricoșător. Pe cer nu s-a văzut nimic. A intrigat, de bună seamă, localnicii.

A doua seară, miercuri, zgomotul a reapărut, tot în regiunea Angers. „Este posibil ca avioane ale armatei aeriene să fi survolat recent regiunea, fie în cadrul unui antrenament, fie în cadrul misiunii Poliția cerului. Obiectivul este de a asigura suveranitatea națională în spațiul aerian francez și de a asigura apărarea teritoriului nostru de orice amenințare. Chiar dacă, în contextul măsurilor de izolare luate pe timp de pandemie, a fost nevoie de unele ajustări”, a comunicat de data aceasta armata franceză. Iată zgomotul:

Un sunet misterios vine dinspre fundul Oceanului Arctic

Igloolik este un mic sat canadian situat pe o insulă din centrul Arcticii. Cei 1.500 de locuitori ai săi, inuiți, trăiau liniștiți pe acest tărîm al ghețurilor, la fel ca strămoșii lor, în urmă cu 4.000 de ani. Dar totul s-a schimbat începînd din 2016, cînd în regiune a început să se audă un zgomot ciudat. Părea să vină direct dinspre fundul oceanului. Cei care l-au auzit, de obicei vînători și pescari locali, l-au descris ca un fel de țiuit, de zbîrnîit care a persistat tot timpul cît s-au aflat în ambarcațiune.


S-au emis tot felul de ipoteze, dar niciuna n-a fost confirmată oficial.

Unii au spus că ar proveni de la o companie minieră locală, Baffinland Iron Mines Corporation, care ar face explorări ale fundului marin cu ajutorul unui sonar, însă firma a negat. Alții au spus că ar fi opera Greenpeace, care s-ar folosi de sonare pentru a îndepărta mamiferele vulnerabile, în special foci și balene, pentru a le feri de vînătorii inuiți. Însă și ONG-ul de mediu a negat.

În aceste condiții, Ministerul Apărării din Canada a început o anchetă. Forțele speciale au fost trimise la fața locului, pentru a elucida misterul, dar n-au ajuns la nicio concluzie.

Un cîntec straniu printre ghețurile Antarcticii

O altă descoperire neașteptată a fost făcută de seismologii americani în octombrie 2018, la celălalt pol, în imensitatea albă și înghețată a Antarcticii.

Studiind datele adunate de o rețea de 34 de seismometre, ei au putut auzi cum banchiza... „cîntă”. Aceste sonorități stranii, pe care urechea umană nu le percepe în mod obișnuit, au fost înregistrate în timpul unei misiuni științifice în zona barierei Ross, în Oceanul Antarctic. Oamenii de știință au amplasat aici, în 2014, niște monitoare seismice, la doi metri adîncime sub banchiză, pentru a studia impactul aerului cald și al apei oceanului asupra topirii gheții. Ele au înregistrat vibraţiile, produse cel mai probabil de vîntul ce mătura zăpada. Oamenii de știință spun că zgomotele seamănă cu sunetul unui flaut.

Unii cred, pe de altă parte, că acest „cîntec” al ghețurilor ar fi semnul evident al încălzirii climatice.

Dunele de nisip care cîntă

Ați auzit deja, probabil, despre dunele care „cîntă” în plin deșert. Ar fi vreo 50 de dune în întreaga lume care au această particularitate, în 35 de deșerturi, din California în Africa, trecînd prin China și Qatar.

Cîntecul dunelor, grav și armonios, seamănă cu cel al unui didgeridoo (un instrument de suflat specific aborigenilor) sau cu zgomotul unui avion de mici dimenisiuni. Marco Polo compara aceste sunete cu zgomotul unor tamburine de război. Cîntecul nu se aude însă oricînd. Trebuie să fie o atmosferă extrem de aridă.

Au fost emise diverse ipoteze, dar cel mai greu oamenilor de știință le-a fost să explice de ce unele dune „cîntă”, pe cînd altele nu. A fost dată o explicație care face legătura cu mărimea granulelor de nisip, dar studiile continuă.

Un murmur iritant pentru unii

A fost denumit „hum”. Este un zgomot iritant, de joasă frecvență, pe care doar o persoană din 20 îl poate percepe. Enervant pentru locuitorii din diverse zone ale lumii - SUA, Marea Britanie, Europa de Nord - e descris ca un fel de zumzăit. Oamenii de știință au atribuit de multe ori acest fenomen unor acufene (țiuit în urechi) sau zgomotului industrial.

L-au studiat organisme guvernamentale din lumea întreagă, fără a ajunge la rezultate concludente.

Un urlet înfricoșător în padurea canadiană

Un animal sălbatic? Un lup? Un urs? Sau poate un elan? Nimeni n-a ptut idenfica un urlet misterios înregistrat de un vânător într-o pădure canadiană, în noiembrie 2019. Înregistrarea a devenit virală pe rețelele sociale și polemicile în privința sunetului nu au ajuns la un punct comun nici până azi. Iată cum a sunat:

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?