Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Sute de lucrători sanitari s-au infectat cu COVID-19 deşi vaccinaţi

17 iun. 2021,, 23:30   Externe
2998 0

Peste 350 de medici şi lucrători sanitari din Indonezia au contractat COVID-19 deşi au fost vaccinaţi cu Sinovac, iar zeci dintre aceştia au fost spitalizaţi, au spus oficialii, în contextul unor temeri crescute referitoare la eficacitatea unora dintre vaccinuri împotriva variantelor mai virulente de coronavirus, informează Reuters.

Cei mai mulţi au fost asimptomatici şi au stat în izolare la domiciliu, a spus Badai Ismoyo, directorul departamentului sanitar din districtul Kudus, provincia Central Java, dar mulţi au ajuns la spital cu febră mare şi niveluri în scădere ale saturaţiei de oxigen.

Kudus se confruntă cu un focar epidemic declanşat, se pare, de varianta Delta, mai transmisibilă, care a dus ca rata ocupării paturilor din spitalele din district să depăşească 90%.

Desemnaţi grup prioritar, lucrătorii sanitari din Indonezia s-au numărat printre primele persoane imunizate odată cu demararea campaniei de vaccinare în ianuarie.

Aproape toţi au primit vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania biofarmaceutică chineză Sinovac, potrivit Asociaţiei Medicale din Indonezia (IDI).

Deşi numărul de lucrători sanitari indonezieni care au decedat din cauza COVID-19 a scăzut semnificativ - de la 158 de decese în ianuarie, la 13 în luna mai, potrivit grupului de iniţiativă statistică LaporCOVID-19 -, experţi în sănătate publică spun că spitalizările din Java reprezintă o cauză de îngrijorare.

''Datele arată că aceştia au varianta Delta (în Kudus) aşa că nu este de mirare că rata de infectare este mai ridicată decît înainte întrucît ştim că majoritatea lucrătorilor sanitari din Indonezia au fost vaccinaţi cu Sinovac şi nu ştim încă exact cît de eficient este în condiţii reale împotriva variantei Delta'', a spus Dicky Budiman, epidemiolog din cadrul Universităţii Griffith din Australia.

Reprezentanţii Sinovac şi ai Ministerului Sănătăţii din Indonezia nu au fost disponibili imediat pentru a comenta pe tema eficacităţii vaccinului CoronaVac, produs de Sinovac, împotriva variantelor mai noi.

Confruntîndu-se cu unul dintre cele mai grave focare din Asia, cu peste 1,9 milioane de cazuri şi 53.000 de decese, medicii şi asistentele medicale din Indonezia au plătit un tribut greu, cu 946 de decese înregistrate în rîndul acestora.

Mulţi dintre aceştia se confruntă în prezent cu epuizarea provocată de pandemie şi au o atitudine mai delăsătoare în ceea ce priveşte protocoalele sanitare după ce s-au vaccinat, a spus Lenny Ekawati, din partea LaporCOVID-19.

''Fenomenul acesta se întîmplă destul de des zilele acestea, nu doar în interiorul comunităţii, dar şi în rîndul lucrătorilor sanitari'', a spus ea. ''Cred că dacă s-au vaccinat, acum sînt în siguranţă''.

Dar odată cu depistarea în Indonezia, ţară aflată pe locul al patrulea în lume ca număr de locuitori, a mai multor cazuri de infectare cu varianta extrem de transmisibilă Delta, datele încep să spună o poveste diferită.

Pe teritoriul Indoneziei, cel puţin cinci medici şi o asistentă medicală au decedat din cauza COVID-19 după ce au fost vaccinaţi, potrivit grupului de iniţiativă statistică, deşi unul dintre aceştia a primit doar prima doză.

În Kudus, un medic a decedat, potrivit IDI, deşi se bănuieşte că ar fi avut o comorbiditate.

În capitala Indoneziei, Jakarta, medicul radiolog Prijo Sidipratomo a declarat pentru Reuters că ştie cel puţin şase medici care au fost spitalizaţi din cauza COVID-19 în ultima lună deşi au fost vaccinaţi, unul dintre aceştia aflîndu-se în prezent la terapie intensivă.

''Este alarmant pentru noi întrucît nu ne putem baza doar pe vaccinare'', a spus el, sfătuind oamenii să respecte cu stricteţe protocoalele sanitare.

La cîteva săptămîni după sărbătoarea musulmană Eid Al-Fitr, Indonezia s-a confruntat cu o creştere a numărului de cazuri, rata de pozitivare depăşind miercuri 23%, iar cazurile zilnice ajungînd la aproape 10.000, cel mai ridicat bilanţ de la sfîrşitul lui februarie.

În cel mai recent raport asupra pandemiei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a solicitat Indoneziei să implementeze un lockdown mai strict odată cu creşterea transmisibilităţii din cauza variantelor îngrijorătoare şi acţiuni urgente în problema ''creşterii drastice a ratelor de ocupare a paturilor''.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?