X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cea mai neagră clădire de pe Pămînt, care absoarbe 99% din lumina (VIDEO)

26 iul. 2020,, 00:30   Externe
11564 0

După cum ne informează sciencealert.com, în Coreea de Sud, la PyeongChang, a fost construită cea mai neagră clădire care a existat vreodată.

Neobișnuitul pavilion a fost conceput de către arhitectul Asif Khan, pentru Jocurile Olimpice de Iarnă 2018. Pereții săi, de un negru aproape desăvîrșit, au fost zugrăviți cu o vopsea care conține cel mai negru pigment, dintre cei inventati vreodată.

Neobișnuita construcție are o înălțime de 10 metri, la o lungime de 35 de metri, exteriorul său fiind vopsit cu Vantablack VBx 2, varianta pentru pulverizarea cu spray-ul a vestitei vopsele Vantablack. Această vopsea de un negru intens este capabilă să absoarbă peste 99% din lumina care cade pe suprafața vopsită, rezultînd un straniu efect vizual.

Pigmentul „ultranegru” este alcătuit din milioane și milioane de nanotuburi aliniate vertical, fiecare dintre aceste minuscule tuburi avînd un diametru de aproximativ 20 de nanometri – fiind de 3500 de ori mai înguste decît un fir de păr uman. Lungimea nanotuburilor variază între 14 și 50 de microni. Atunci cînd lumina pătrunde în deasa „pădure de nanotuburi” ea va rămîne captivă; prin expunerea la radiația solară, suprafețele vopsite cu Vantablack trec, firește, printr-un proces de încălzire puternică.

Remarcabil este că, atunci cînd „cea mai neagră clădire din lume” este umbrită, dispare ca prin farmec orice impresie de tridimensionalitate a pereților săi. De la distanță, clădirea pare o enormă fereastră deschisă către imensitatea Universului. Se aseamănă cu bolta cerească plină de stele văzută dintr-un loc izolat, lipsit de poluarea luminoasă specifică marilor așezări urbane. Pereții clădirii au fost împodobiți cu o mulțime de tije cu capete de culoare albă, ce crează, la distanță, imaginea unei mulțimi de stele de felurite mărimi, împrăștiate prin spațiu.


Te apropii de clădire și aceasta îți ocupă o porțiune tot mai mare a cîmpului vizual iar atunci cînd ești pe cale de-a intra ai senzația fugară că pătrunzi într-un nor extrem de negru. În interior… surpriză! Pereții sînt de un alb imaculat. În centru se află un mic bazin ce colectează cele 25.000 de picături de apă formate în fiecare minut, ce se preling de-a lungul unor mici canale. Odată intrat, vizitatorul trece cu repeziciune de la impresia statică a nemărginirii, conferită de către pereții exteriori, la imaginea în mișcare a picăturilor de apă – care conțin hidrogenul din care s-au născut stelele, galaxiile, Universul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?