Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Karabahul eliberat, prin ochii jurnaliștilor moldoveni (FOTO)

3 mar. 2021,, 15:30   Externe
3657 0

Recent, pe teritoriile eliberate din Azerbaidjan a fost organizată o excursie pentru jurnaliștii străini care au venit la Baku la conferința de presă organizată de președintele Ilham Aliyev.

Reprezentanții mass-media din întreaga lume, inclusiv jurnaliști din Republica Moldova, a vizitat regiunea Lacin district, orașul Fizuli, Jabrayil și Aghdam, și au putut vedea personal în ce au transformat vandalii armeni toate aceste regiuni cîndva prospere.

Primul lucru pe care jurnaliștii l-au remarcat a fost natura frumoasă, marele potențial al zonei pe fundalul ruinelor, rezultate din batjocura acestei regiuni de către partea armeană.

Reprezentanții mass-media au declarat că astăzi Karabahul Azerbaidjanului înseamnă orașe-fantomă cu infrastructură, cimitire, monumente complet distruse, păduri arse și tăiate.

Înainte de primul război din Karabah în anii 1990, Aghdam era unul dintre cele mai mari orașe din întreaga regiune, unde comerțul înflorea și a fost produs portul cu același nume, renumit în întreaga Uniune Sovietică. Acum, orașul este complet distrus - schelete de case de piatră pe jumătate demontate, pământ ars și armături ruginite care se desprind aici și colo. Singura clădire care a supraviețuit până în prezent este o moschee, iar singurul semn de viață este o turmă de pisici și câini fără stăpân adunați la un avanpost militar care a apărut recent aici. Jurnaliștii au văzut același lucru în Jabrayil și Fizuli. Experții compară consecințele ocupației armene cu consecințele exploziei bombei atomice din Hiroshima.


Adevărat, Fuzuli a început deja să se reconstruiască. Cea mai îmbucurătoare și importantă realizare a autorităților azere este începutul construcției aeroportului. Va fi un aeroport internațional și este planificat să fie deschis până la sfârșitul anului 2021. Împreună cu aeroportul, a început deja construcția unei autostrăzi către Shusha.

În plus, jurnaliștilor li s-a spus că, în următorii trei ani, va fi dezvoltat un plan pentru construirea unei noi piste de-a lungul coridorului Lachin pentru a asigura comunicarea între Armenia și Khankendi, precum și nuanțele legăturilor de transport între regiunile de vest ale Azerbaidjanului. și Republica Autonomă Nakhichevan prin teritoriul Armeniei. Noul drum poate deveni o platformă de cooperare între țările vecine: Turcia, Rusia, Iran și chiar Armenia, dacă dorește acest lucru.

Mai mult, construcția unei căi ferate prin Khojaly către Khankendi este deja discutată. Acest lucru ar trebui să faciliteze și să accelereze foarte mult circulația cetățenilor în regiune.

De asemenea, desigur, în viitorul foarte apropiat vor fi restaurate toate sanctuarele care au suferit din cauza agresiunii armene. Acestea sunt, în primul rând, moschei, cimitire, monumente. Școlile, spitalele, clădirile administrative și clădirile rezidențiale vor fi reconstruite astfel încât toți migranții azeri strămutați să se poată întoarce acasă și să ducă o viață deplină. Și, de asemenea, este planificată implementarea unui proiect pilot „Smart Village”, deoarece mulți dintre ei, care doresc să se întoarcă în Karabakh, intenționează să se angajeze în agricultură, iar acest lucru le va simplifica viața.

După cum a spus însuși președintele Ilham Aliyev, în acest an autoritățile au alocat 2,2 miliarde de manate din buget pentru restaurarea teritoriilor eliberate (aceasta este de aproximativ 1,5 miliarde de dolari). Dar, desigur, acesta este doar vârful aisbergului: suma nu include costul proiectelor derulate de companii de stat, finanțate din diverse fonduri și, desigur, investițiile străine. Și în viitorul apropiat aceste ținuturi vor fi teritorii de dezvoltare prioritară. Iar investițiile de aici se vor răsplăti de trei ori, întrucât aici se află industria minieră și agricultura, inclusiv prelucrarea, și pe termen lung - turismul și logistica, care vor permite regiunilor să deservească fluxuri mari de bunuri. Toate acestea vor crea noi locuri de muncă și sectoare ale economiei care nu sunt legate de industria petrolieră, ceea ce va fi benefic pentru întreaga țară și va ajuta la dezvoltarea sa economică.

Dar, pe lângă restaurarea infrastructurii, Azerbaidjanul, împreună cu partea rusă, va trebui să curățeze de mine întregul teritoriu și va fi foarte dificil să se facă acest lucru fără hărți ale câmpurilor minate, pe care Armenia nu vrea să le furnizeze.

Jurnaliștii care au sosit au fost imediat avertizați că în regiune tot timpul cineva era în permanență aruncat în aer de mine și că nu este deloc sigur să fii acolo. Acest lucru i-a făcut pe mulți să se simtă inconfortabili. În cele 4 luni de după război, aproximativ 70 de persoane au suferit de mine. Este nevoie de hărți pentru a opri acest lucru. Și eșecul lor de a furniza din partea conducerii armene poate fi considerat o altă crimă împotriva umanității. Și este important să atragem atenția comunității mondiale asupra acestei probleme, astfel încât să afecteze Armenia și să oprească moartea cetățenilor nevinovați.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?