X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Londra cere UE extinderea perioadei de graţie până în 2023

4 feb. 2021,, 05:00   Externe
1628 0

Londra a solicitat o prelungire pînă în 2023 a perioadei de graţie cu privire la controalele efectuate asupra schimburilor comerciale între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, pentru a reduce impactul Brexitului asupra acestei provincii, relatează miercuri BBC, citat de Reuters.


Potrivit editorului politic al BBC Laura Kuenssberg, ministrul Michael Gove i-a scris vicepreşedintelui pentru relaţii interinstituţionale al Comisiei Europene, Maros Sefcovic, pentru a cere soluţii politice urgente.

''Încrederea a fost erodată, s-au produs pagube şi de aceea este nevoie de acţiuni urgente'', a declarat Gove marţi în Camera Comunelor. El a subliniat că supermarketurile şi celelalte companii trebuie să aibă siguranţa că vor putea să furnizeze în continuare produse pentru consumatori.

În cadrul acordului privind retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, cele două părţi au convenit o perioadă de graţie, de trei luni, cu privire la controalele asupra produselor alimentare transportate de supermarketuri şi unii angrosişti din Marea Britanie către Irlanda de Nord, pentru a reduce impactul noilor reguli post-Brexit.

De partea sa, Irlanda a anunţat miercuri că va da dovadă de flexibilitate în privinţa oricărei eventuale extinderi a perioadei de graţie pentru controalele bunurilor transportate între Marea Britanie şi Irlanda de Nord.

''Dintr-o perspectivă irlandeză noi vrem să existe o oarecare flexibilitate aici dacă este posibil să facem asta'' (prelungirea perioadei de graţie), a declarat şeful diplomaţiei irlandeze Simon Coveney pentru postul public de televiziune RTE.

Schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord sunt acoperite de articolul 16 (Protocolul privind Irlanda de Nord) al Acordului de retragere a Regatului Unit din UE. Acest protocol a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare din 1998 şi pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord prin menţinerea regiunii în piaţa unică a UE.

În practică, acest lucru a condus la întîrzieri şi, în unele cazuri, la încetarea comerţului cu unele produse provenite din Marea Britanie.

Potrivit BBC, premierul Boris Johnson a declarat că UE a "subminat'' Acordul de retragere prin faptul că executivul comunitar a ameninţat cu blocarea exporturilor de vaccin anti-COVID-19 peste frontiera irlandeză.

Acordul de retragere garantează o frontieră deschisă între UE şi provincia Irlanda de Nord, fără a exista controale asupra produselor exportate. Totuşi, Comisia Europeană a propus invocarea articolului 16, care permite UE şi Regatului Unit să suspende orice aspect care, în opinia lor, provoacă ''dificultăţi economice, pentru societate şi pentru mediu''.

Executivul UE a adoptat vineri un mecanism de control al exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19 produse în ţările UE, pentru a împiedica ieşirea din blocul comunitar a unor cantităţi de vaccin care, în virtutea contractelor încheiate cu companiile farmaceutice, sunt destinate statelor membre. Decizia a fost luată în urma unei dispute cu compania farmaceutică britanico-suedeză AstraZeneca.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?