X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cum pot beneficia de pensii din partea R. Moldova refugiații ucraineni

18 mar. 2022,, 04:02   Externe
8291 0

Din data de 24 februarie curent, zi în care în Ucraina a izbucnit războiul care nu „iartă” pe nimeni, peste 300 de mii de ucraineni și-au găsit liniștea și pacea în R. Moldova. Pînă la ora actuală, 104 077 dintre ei încă se află în țara noastră.

Mai mult, unii dintre ei s-au angajat deja în cîmpul muncii, iar zeci de copii frecventează școlile sau grădinițele noastre. Evident că în R. Moldova au ajuns și vîrstnici, care se întreabă dacă statul moldovenesc îi poate asigura cu pensii, astfel încît traiul aici să le fie unul mai ușor.

Potrivit Acordului stabilit între R. Moldova și Ucraina, asigurarea cu pensii a cetățenilor Ucrainei și a membrilor familiilor lor se efectuează în conformitate cu legislația statului, pe teritoriul căruia ei domiciliază permanent.

În cazul în care pensionarul ucrainean trece cu domiciliul permanent din Ucraina în R. Moldova, plata pensiei la fostul domiciliu se suspendă în conformitate cu legislația fiecăruia dintre state.

La noul domiciliu al pensionarului pensia se stabilește începînd cu luna următoare aceleia în care a fost suspendată plata la vechiul domiciliu, dar se plătește nu mai mult decît pentru șase luni înainte de luna obținerii vizei de reședință sau permisului de ședere.


Același acord mai prevede că, în cazul în care cetățeanului strămutat i s-a stabilit pensia pe teritoriul unuia dintre state în temeiuri neprevăzute de legislația celuilalt stat, pînă la apariția dreptului la pensie, conform legislației statului pe teritoriul căruia domiciliază, pensia se plătește de către statul care a stabilit-o.

Pentru ucrainenii care și-au stabilit domiciliul pe teritoriul R. Moldova și care au lucrat după strămutare, cuantumul pensiei se calculează din salariul avut după strămutare cu respectarea condiției de a avea, conform legislației RM o perioadă minimă necesară de muncă la calcularea salariului pentru stabilirea pensiei.

Pentru ucrainenii, care după strămutarea pe teritoriul RM nu s-au încadrat în muncă, cuantumul pensiei se calculează din salariul mediu al lucrătorului de profesia și calificarea respectivă, antrenat într-o activitate similară la momentul stabilirii pensiei de către statul, pe teritoriul căruia și-au stabilit domiciliul.

În cazul în care e imposibil de a determina salariul mediu în modul expus mai sus, cuantumul pensiei se calculează din salariul mediu format la momentul stabilirii pensiei pe teritoriul statului, unde cetățeanul și-a stabilit domiciliul.

Același acord mai spune că plata pensiei se efectuează în valuta statului contribuabil, iar achitarea ei se face în valuta statului pe teritoriul căruia beneficiarul are domiciliul permanent.

Modul de plată se determină printr-un Acord special între organele părților contractante care finanțează plățile pensiilor.

Documentele necesare pentru asigurarea cu pensii, eliberate în modul stabilit pe teritoriul R. Moldova și pe teritoriul Ucrainei, inclusiv pînă la intrarea în vigoare a prezentului Acord, precum și pe teritoriul statelor, care pînă la 1 ianuarie 1992 intrau în componența fostei URSS, se primesc fără legalizare.

Prezentul Acord a fost încheiat în orașul Chișinău la 29 august 1995 și poate fi analizat în detalii, mai jos:

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?