Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Companiile de electricitate din Europa vor să revină la cărbune

13 oct. 2021,, 10:00   Externe
2062 0

În condițiile în care prețul gazelor este în creștere, companiile de producere a energiei electrice iau în considerare revenirea la utilizarea cărbunelui pentru producerea electricității, transmite Noi.md cu referire la realitatea.md

În Europa prețul la cărbune a crescut vertiginos în ultimele luni, chiar dacă mai puțin decît prețurile la gaze, dar ar duce la micșorări de cheltuieli în cazul utilizării cărbunelui.

Prețul la cărbune aproape s-a dublat față de cel de la începutul anului, iar prețul la gaze este aproape de patru ori mai mare decît la începutul lui 2021.

Înainte de noua rundă din noiembrie a negocierilor Națiunilor Unite, în Scoția, privind schimbările climaterice, UE a încurajat marii poluatori ai mediului să-și asume noi scopuri ambițioase și să renunțe la energia obținută prin arderea cărbunelui.

UE are un sistem de verificare a emisiilor de gaze, instrument principal pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, care acuză centralele electrice și fabricile pentru fiecare tonă de dioxid de carbon, pe care o emit.


Centralele electrice, care utilizează arderea gazelor, operau mai ieftin decît echivalentele lor ce utilizau cărbuni, din cauza costurilor adiționale pentru emisiile de gaze la arderea cărbunilor. Dar acest lucru s-a schimbat în iulie, curent.

„În timp ce generația cărbunelui european a fost strîmtorată de prețurile record la începutul verii, prețurile la gaze au crescut, ceea ce a dus la utilizarea alternanței dintre gaze și cărbune”, spune un analist de la Bank of America.

Prețurile mari la gaze la fel a determinat revenirea la petrol în Marea Britanie, unde cărbunele constituie 2% din mixul de resurse, iar țara se confruntă cu un deficit de surse de electricitate pentru această iarnă.

În Germania, centralele pe cărbune și centralele pe gaz au început să utilizeze mai mult cărbunele brun. Acesta este mai ieftin decît produsele petroliere, dar a fost exclus de pe piață după creșterea taxelor la permisele de carbon.

„Tranziția la electricitate are loc, dar nu în regimul de urgență necesar: emisiile de gaze sînt în direcție greșită”, a menționat liderul de programe globale Ember, Dave Jones.

În Germania se folosește tot mai des combinația dintre cărbune și cărbunele brun la generarea energiei electrice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?