X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Din cauza vremii nefavorabile, în Ucraina riscă să apară un focar de malarie

28 iul. 2021,, 16:00   Externe
3432 0

Un focar de malarie ar putea apărea în Ucraina. Motivul răspîndirii acestei boli infecțioase periculoase experții numesc schimbările climatice în țară, ceea ce a dus la creșterea numărului de țînțari și alte insecte.

Potrivit RBC-Ucraina, în ultima perioadă ucrainenii se plîng de o adevărată invazie de țînțari, care, în special, atacă stațiunile din Marea Azov și Marea Neagră. Despre creșterea numărului de țînțari a anunțat și locuitorii din Kiev și din alte regiuni ale țării.

Potrivit entomologilor, sezonul țînțarilor durează șapte luni-din aprilie pînă în octombrie. O creștere accentuată a numărului de insecte se observă nu numai în acest an. Reproducerea activă a țînțarilor începe atunci când ploile alternează cu căldura pentru o perioadă lungă de timp – anume o astfel de vremea persistă în ultimele două săptămîni în Ucraina.

Tantarii transmit mai multe boli:

borrelioză (boala Lyme),
filariasis limfatic (infecție cu paraziți),
tularemia (boală bacteriană).


Dar una dintre cele mai mari amenințări este totuși malaria - o boală care pune viața în pericol, cauzată de paraziți și transmisă prin mușcăturile țînțarilor femele infectate cu malarie.

Conform estimărilor OMS, doar 2019, în lume s-au îmbolnăvit de malarie 229 de milioane de oameni, dintre care peste 400 de mii au murit.

În Ucraina, de asemenea, există țînțari de malarie, deși deocamdată nu prezintă riscul de infecție: nu există surse permanente de infecție, iar climatul actual nu permite agenților patogeni ai bolii să se dezvolte.

"În același timp, din cauza încălzirii globale, clima în Ucraina se schimbă în fiecare an. Dacă, împreună cu creșterea temperaturii, în Ucraina vor fi frecvente perioadele lungi de umiditate ridicată, în țara noastră va începe să se răspîndească malaria. Cît de răspîndit va fi acest fenomen depinde de intensitatea schimbărilor climatice. Acesta este un alt factor, dintre zecile și sutele factori, care dovedesc necesitatea de a avea grijă de mediu și de a lupta împotriva încălzirii globale", a explicat pe Facebook Konstantin Yalovoy, președintele Comitetului permanent pentru politica de mediu al KSCA.

Menționăm că în lume există aproximativ trei mii de specii de țînțari. Mai mult de 100 de specii trăiesc în Ucraina. În fiecare an în țară sînt înregistrate aproximativ 50 de cazuri de malarie, iar în 100% din cazuri, pacienții se infectează în timpul călătoriilor în străinătate.
Transmiterea malariei are loc în 87 de țări din întreaga lume, dar cei mai expuși riscului sînt turiștii care călătoresc în Africa, India, Sri Lanka, Brazilia, Vietnam și Columbia (înainte de a călători în aceste regiuni, trebuie să faceți un curs de profilaxie anti-malarie).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?