X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Importul donațiilor pentru refugiații din Ucraina va fi facilitat. Ce alte decizii a adoptat CSE

10 mar. 2022,, 16:11   Externe
2662 0

Mecanismul de import a donațiilor pentru refugiați, făcute de către persoanele fizice aflate peste hotarele țării, va fi simplificat.

O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), prezidată de prim-ministra Natalia Gavrilița.

Membrii CSE au decis că donațiile să fie transmise la postul vamal Leușeni, în depozitul gestionat de către Instituția Publică „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe” (CTIF). Persoanele fizice vor declara lotul de mărfuri prin intermediul unor formulare tipizate, care vor servi drept act de predare – primire a donației. Ulterior, mărfurile vor fi transmise Ministerului Muncii și Protecției Sociale pentru repartizare către beneficiari. Serviciile de vămuire vor fi efectuate gratuit.

Totodată, în cadrul ședinței de astăzi a CSE a fost simplificată și procedura de tranzitare a Republicii Moldova pentru persoanele fizice care transportă ajutoare umanitare, destinate persoanelor aflate pe teritoriul Ucrainei. Tranzitul se va realiza cu utilizarea borderoului de transport, în format electronic. Organul vamal va aplica sigilii asupra compartimentului marfar al mijlocului de transport și va asigura supravegherea bunurilor pînă la scoaterea acestora de pe teritoriul Republicii Moldova.

Tot astăzi s-a decis că serviciul Starlink al companiei Spacex va oferi servicii de conexiune la internet în punctele de trecere a frontierei și punctele de triere a refugiaților. În acest sens, CSE a oferit companiei dreptul de prestare a serviciilor de internet, prin derogare de la procedura ordinara de acreditare. Serviciul Starlink va fi oferit gratuit și va fi gestionat în parteneriat cu Serviciul Tehnologii Informaționale și Securitate Cibernetice și S.A. Moldtelecom din Republica Moldova.


O altă prevedere aprobată de CSE se referă la reglementarea pieței produselor petroliere, pe perioada stării de urgență. În acest sens, prețurile de comercializare cu ridicata a produselor petroliere principale de tip standard nu vor depăși preţurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard stabilite de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Pe perioada stării de urgență, operatorii de transport vor putea să modifice tarifele pentru serviciile regulate în trafic raional și interraional pînă la plafonul stabilit conform unei formule de calcul. Tarifele se stabilesc în fiecare zi de vineri a săptămînii curente, pentru săptămîna următoare.

Membrii CSE au mai decis să aloce Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, din fondul de rezervă al Guvernului, 5 milioane 650 mii lei pentru cheltuielile suportate diferențiat pentru perioada 24 februarie - 9 martie 2022, în procesul de gestionare a fluxului migrațional, prin asigurarea transportării persoanelor refugiate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?