X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Gudsi Osmanov: ”Evenimentele din 20 ianuarie au devenit un punct de cotitură în drumul către crearea unui Azerbaidjan independent”

20 ian. 2022,, 11:30   Externe
1770 0

Evenimentele din 20 ianuarie au devenit un punct de cotitură în drumul către crearea unui Azerbaidjan independent. Astăzi, întărirea independenței, suveranității și integrității teritoriale a Azerbaidjanului este baza statalității sale, iar lupta pentru păstrarea acestor principii fundamentale este eternă.

Despre acest lucru a declarat Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Azerbaidjan în Moldova, Gudsi Osmanov, vorbind despre "ianuarie negru" din 1990

El a amintit că 20 ianuarie în Azerbaidjan este o zi de doliu național pentru victimele evenimentelor din 1990, care au intrat în istorie ca „Ianuarie negru” sau „Ianuarie sîngeros”.

La aceste evenimente tragice au dus pretențiile teritoriale nefondate ale Armeniei împotriva Azerbaidjanului la sfîrșitul anilor 1980, activitățile agresive separatiste ale șovinilor armeni în Regiunea Autonomă Nagorno-Karabah din Azerbaidjan și sprijinul conducerii sovietice pentru această activitate, precum și deportarea forțată a sutelor de mii de oameni azeri din Armenia. Toate acestea au contribuit treptat la întărirea mișcării împotriva regimului sovietic din Azerbaidjan.

Atunci, cu 32 de ani în urmă, în mai multe orașe, oamenii au ieșit la mitinguri pașnice. Ceea ce a condus la faptul că, prin ordinul secretarului general al Comitetului Central al Partidului Comunist al URSS Mihail Gorbaciov, au fost aduse trupe armate ale Ministerului Apărării, Comitetului pentru Securitatea Statului și o parte din trupele interne ale URSS in Baku și o serie de alte regiuni ale republicii, care au comis o crimă gravă împotriva persoanelor neînarmate care au vrut independența. S-a deschis focul în civili, trecători obișnuiți, spitale, ambulanțe care se grăbeau să ajute victimele.


În general, în timpul sângeroaselor evenimente din ianuarie din Baku și zonele învecinate, au fost ucise 131 de persoane, iar 744 au fost rănite. Printre cei uciși s-au numărat reprezentanți ai cinci naționalități, peste 20 de femei, copii și bătrâni.

După cum a amintit diplomatul azer, în una dintre cele mai dificile și mai dureroase zile pentru Azerbaidjan, liderul național Heydar Aliyev a fost primul care a răspuns la vocea poporului. El, punîndu-și în pericol viața sa și a membrilor familiei sale, imediat după tragedie - la 21 ianuarie 1990, a susținut o conferință de presă la Moscova. Heydar Aliyev a condamnat aspru agresiunea și a cerut retragerea imediată a trupelor din Baku.

Gudsi Osmanov a subliniat că crima din 20 ianuarie se numără printre cele mai sîngeroase acte teroriste comise de totalitarism în secolul XX. Aceasta este o crimă monstruoasă împotriva umanității. În timpul suprimării unei demonstrații pașnice, au fost încălcate grav Convenția de la Geneva din 1949, Carta Tribunalului Militar Internațional, precum și numeroase articole din alte instrumente internaționale privind drepturile omului. Toate aceste fapte sunt confirmate de diverse studii internaționale efectuate în legătură cu studiul evenimentelor din 20 ianuarie.

Puțin mai tîrziu, după ce liderul național Heydar Aliyev a revenit la putere la insistențele poporului, această problemă a fost ridicată din nou, s-au întreprins măsuri serioase pentru evaluarea corectă a evenimentelor din 20 ianuarie. Din ordinul lui Heydar Aliyev, 20 ianuarie a fost declarată Ziua Durerii Naționale. La 29 martie 1994, Milli Majlis a adoptat o rezoluție „Cu privire la evenimentele tragice comise la Baku la 20 ianuarie 1990”, în care pentru prima dată s-a făcut o evaluare politică și juridică a tragediei din ianuarie la nivel de stat.

Pentru a perpetua memoria celor care au murit în numele independenței și suveranității Azerbaidjanului, prin decretul președintelui Republicii Azerbaidjan din 31 martie 1998, cetățenii Azerbaidjanului care au murit în sângeroasa tragedie din ianuarie au primit titlul onorific de „Martiri ai zilei de 20 ianuarie”.

În regiunea Yasamal din Baku există un complex memorial dedicat acestor evenimente. În centrul acestuia a fost ridicat un monument maiestuos de 8 metri înălțime. Pe complexul memorial propriu-zis, sînt scrise cu litere de aur numele și prenumele a 147 de victime ale tragediei din 20 ianuarie.

”Evenimentele din 20 ianuarie au devenit un punct de cotitură în drumul către crearea unui Azerbaidjan independent. Și astăzi, întărirea independenței, suveranității și integrității teritoriale a Azerbaidjanului este baza stării noastre, lupta noastră pentru păstrarea acestor principii fundamentale este eternă”, a declarat Gudsi Osmanov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?