Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

UE prelungește sancțiunile economice pentru Rusia

18 dec. 2020,, 09:35   Externe
5277 6

Consiliul UE a decis să prelungească măsurile restrictive care vizează în prezent sectoare specifice ale economiei rusești pînă la 31 iulie 2021. Aceste sancțiuni au fost impuse în 2014 ca răspuns la acțiunile Rusiei de destabilizare a situației din estul Ucrainaei.

Decizia Consiliului UE a fost luată în urma celei mai recente evaluări a stării de punere în aplicare a acordurilor de la Minsk - prevăzută inițial să aibă loc pînă la 31 decembrie 2015 - în cadrul Consiliului European din 10-11 decembrie 2020.

Avînd în vedere că acordurile de la Minsk nu sînt pe deplin puse în aplicare de Rusia, Liderii UE au luat în unanimitate decizia politică de a prelungi sancțiunile economice împotriva Rusiei.

Sancțiunile limitează accesul la piețele de capital primare și secundare ale UE pentru anumite bănci și companii rusești și interzic formele de asistență financiară și intermediere către instituțiile financiare rusești. Măsurile interzic, de asemenea, importul direct sau indirect, exportul sau transferul tuturor materialelor legate de apărare și stabilesc o interdicție pentru bunurile cu dublă utilizare pentru uz militar sau pentru utilizatorii finali militari din Rusia.

Sancțiunile reduc în continuare accesul Rusiei la anumite tehnologii sensibile care pot fi utilizate în sectorul energetic rus, de exemplu în producția și explorarea petrolului, transmite unimedia.info.


În plus față de sancțiunile economice, UE a pus în aplicare diferite tipuri de măsuri ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei și orașului Sevastopol de către Rusia și la destabilizarea deliberată a Ucrainei. Acestea includ: măsuri diplomatice, măsuri restrictive individuale (înghețarea activelor și restricții de călătorie) și restricții specifice privind relațiile economice cu Crimeea și Sevastopol.

Conflictul ucrainean

Multe părți din Luhansk și Donețk, din regiunea Donbas din estul Ucrainei, au fost preluate de separatiștii susținuți de ruși în 2014, după ce Rusia a anexat regiunea Crimeea a Ucrainei.

Conflictul a izbucnit în timp ce armata Ucrainei a încercat să recapete zonele deținute de rebeli și cel puțin 40.000 de oameni au fost răniți. Se estimează că 1,5 milioane de persoane au fost strămutate în ultimii cinci ani, scrie BBC.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?