Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Dronele, antrenate pentru a salva cea mai rară specie de delfin din lume

13 feb. 2022,, 00:00   Externe
4330 0

Viața celor mai mici și mai amenințați delfini din lume va deveni în curînd mai puțin evazivă pe măsură ce dronele se îndreaptă spre cer pentru a le studia obiceiurile, locația și numărul. Delfinii Māui sînt o subspecie a delfinului Hector și sînt unii dintre cei mai rari delfini din lume, trăind pe o mică întindere de ocean de pe coasta de vest a Noii Zeelande.

Delfinii, endemici pentru țară, sînt enumerați drept „critici la nivel național” de către Departamentul Conservării, acesta fiind cel mai ridicat nivel de amenințare, ca rezultat al pericolului constant la care sînt expuși ca operațiunile de pescuit, boli, explorarea petrolului și gazelor, greva ambarcațiunilor, minerit, turism, zgomot și poluare.

Ministrul oceanelor și pescuitului, David Parker, a declarat că estimările actuale sugerează că au mai rămas doar 63 de delfini adulți Māui, deci este esențial să se facă toate eforturile pentru a-i salva de la dispariție.

„Ne angajăm să protejăm această comoară”, a spus Parker.

MAUI63, o organizație non-profit, dezvoltă o dronă capabilă să găsească și să urmărească delfinii Māui în sălbăticie și să furnizeze date „incomparabile” cu cele furnizate de metodele și eforturile umane.


Testarea inițială a dronei arată că tehnologia AI poate distinge delfinii Māui de alte specii cu o precizie de peste 90%.

Dotată cu o cameră cu zoom optic de 50x, drona poate zbura și filma pînă la șase ore și se deplasează la o altitudine de peste 100 m deasupra mării, cu intenția de a nu deranja animalele din habitatul lor natural.

„Această tehnologie are potențialul de a compila date detaliate cu privire la habitate, dimensiunea populației și distribuția și comportamentul delfinilor”, a adăugat Parker.

Proiectul pe tot parcursul unui an va costa o jumătate de milion de dolari și reprezenta un parteneriat între guvernul Noii-Zeelande, World Wildlife Fund și MAUI163.

Odată colectate, datele vor fi puse la dispoziția publicului și, de asemenea, vor ajuta la informarea deciziilor marilor companii de fructe de mare, cum ar fi Moana și Sanford, cu scopul de a reduce riscul pentru delfinii din specia Māui și Hector.

Pe lîngă faptul că lucrează pentru a salva speciile amenințate în Noua Zeelandă, potențialul dronelor este testat și în zonele sălbatice îndepărtate și inaccesibile pentru a vîna dăunători precum stoați, șobolani și oposumi.

„Sîntem într-o lume în schimbare, putem folosi elicoptere pentru multe lucruri, dar amprenta noastră de carbon trebuie să urmeze spre zero, trebuie să ne uităm la alte opțiuni”, menționat Beaven. „Visul meu este că într-o zi vom avea dispozitive de inteligență artificială care vor detecta prezența unui dăunător undeva care se va conecta automat la un serviciu de mesagerie care va trimite o dronă afară”.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?