Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Delfinii, de ajutor în tratamentul copiilor

11 feb. 2019,, 03:30   Externe
17831 0

Terapia cu delfini ca modalitate de tratament pentru copiii cu probleme de dezvoltare, tulburări emoționale, sindromul Down, autism și retard mintal, a apărut în anul 1978. Cel care a pus bazele acestui gen de tratament a fost psihologul David Nathanson.

El și-a numit metoda terapia delfino-umanistică. Noua abordare ducea la dezvoltarea deprinderilor de vorbire și locomotorii la micii pacienți diagnosticați cu afecțiunile menționate mai sus. În lucrările sale, David Nathanson s-a bazat pe presupunerile că delfinii, prin dragostea și susținerea lor necondiționată, pot învăța copiii bolnavi să capete încredere. Iar asemenea emoții nutrite de animalele marine raționale, cum ar fi compasiunea și empatia, îi ajută pe copii să-și sporească nu doar încrederea în sine, dar și să-și dezvolte deprinderile sociale, care, deseori, lipsesc în cazul afecțiunilor sus-menționate.

La drept vorbind, efectul pozitiv în urma comunicării cu delfinii îl resimt și pacienții maturi, care suferă de sindromul Down. Însă așa cum arată practica, totuși, eficiența terapiei cu delfini este mai mare în cazul copiilor. Conform observațiilor doctorului Nathanson, în 97 la sută din cazuri, comunicarea cu delfinii i-a ajutat pe copiii cu autism să dezvolte deprinderi de comunicare pe care nu le aveau anterior. De asemenea, terapia cu delfini a ajutat la corectarea afecțiunilor creierului și măduvei, în depresii, la tratarea sindromului oboselii cronice, asteniei musculare și a retardului mintal. În timpul ședințelor de comunicare cu delfinii s-a redus gradul de excitare a sistemului nervos central, funcțiile creierului au devenit mai intense. În 60 la sută dintre cazuri, această metodă de tratament a ajutat la depășirea nevrozelor.

Mai există o abordare a tratamentului cu ajutorul delfinilor – terapia cranio-sacrală, la bază căreia stau atingerile relaxante ușoare capabile să trateze. Evident, inițial, această metodă avea statut de alternativă a masajului tradițional și terapiei manuale. Însă medicii din Golful Mexic au probat această metodă cu implicarea delfinilor în calitate de ajutor pentru oameni în ”masajul” cranio-sacral. Cel mai mare efect a fost obținut la ședințele cu participarea delfinilor care trăiesc în libertate.

Însăși procedura decurge în felul următor: pacientul care suferă de durere, paralizie cerebrală, autism, diverse afecțiuni ale creierului și măduvei, se ține deasupra apei cu ajutorul colacului de salvare și cu susținerea cîtorva terapeuți. În jur înoată delfinii dresați, care contactează cu oamenii. Totodată, ei nu doar îndeplinesc comenzile instructorului, dar și improvizează. Unii savanți care au studiat terapia cu delfini ca metodă alternativă de tratament, consideră că succesul acesteia se datorează sunetelor pe care le emit delfinii cu ajutorul biosonar-ului înnăscut și mișcărilor lor ritmice.

Există chiar și o presupunere că delfinii dispun de abilități extrasenzoriale puternice. Însă, fără îndoială, acțiunea magică a terapiei cu delfini mai este legată și de efectul psihologic puternic care este creat în contextul circumstanțelor neașteptate și dozei mari de adrenalină. Pentru că niciun copil nu poate rezista în fața farmecului acestor creaturi vesele, inteligente și bune. Totodată și delfinii iubesc foarte mult copiii, găsind rapid limbaj comun cu ei. Ei parcă ar înțelege că au în față un mic omuleț care are nevoie de ajutor și susținere.

Cu toate acestea, terapia cu delfini generează multe dispute în comunitatea medicală. Principalul argument al scepticilor este lipsa dovezilor științifice care să denote clar capacitatea vindecătoare a delfinilor, care ar determina procesul de însănătoșire prin majorarea limfocitelor-t și endorfinelor în organismul uman. Criticii terapiei cu delfini afirmă că dacă părinții vor achiziționa pentru copilul lor un animal domestic prietenos, efectul va fi același ca și în cazul ședințelor îndelungate de comunicare cu delfinii. Dar și părtașii acestei metode de tratament declară, de asemenea, că nu este cazul de a percepe terapia cu delfini ca pe o panacee, ci de a o utiliza în complex cu tratamentul de bază.

Cu toate acestea, pînă ce criticii și scepticii sînt adînciți în dispute, locurile pentru efectuarea ședințelor cu delfini sub egida doctorului David Nathanson sînt ocupate pentru cinci ani înainte…

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?