Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Prețurile la mîncare în Estul Europei au explodat. Ce soluții caută guvernele

20 ian. 2022,, 08:31   Externe
2515 1

Guvernele din Europa Centrală și de Est se străduiesc să prevină furia cetățenilor din cauza creșterii vertiginoase a prețurilor la alimente. În timp ce mulți dintre cetățenii din Serbia, Macedonia de Nord, Polonia, Ungaria și România se chinuie să-și permită alimente de bază, unii politicieni au propus soluții pe care criticii le aseamănă cu politicile din epoca comunistă, scrie Politico Europe.

Inflația a făcut ca costurile produselor de bază să crească în toată Europa și nu numai, dar problema este deosebit de gravă în Europa Centrală și de Est, unde salariile sînt în general mai mici decît în ​​Vest, transmite Noi.md cu referire la punctul.md.

În noiembrie, cea mai recentă lună pentru date comparabile, prețul mediu pentru alimente și băuturi nealcoolice în UE a crescut cu 2,9% față de anul precedent, potrivit Eurostat. În multe țări din această zonă, creșterea a fost de aproximativ două ori mai mare decît această rată – 5,4% în Ungaria, 6,1% în Polonia, 6,2% în România și 6,8% în Bulgaria.

Aceste creșteri vin într-un moment critic pentru unii lideri politici din regiune, cum este premierul ungar Viktor Orban, care caută realegerea în luna aprilie și duce o luptă politică grea cu o opoziție unită și dornică să-l înlăture.

Liderii naționali din Europa Centrală și de Est au în vedere acum să adopte sau deja au impus noi reglementări pentru combaterea fenomenului scumpirii alimentelor, inclusiv apelînd la controlul prețurilor. Viktor Orban a anunțat miercurea trecută că prețurile zahărului, făinii, laptelui, uleiului de gătit, cărnii de porc și a pieptului de pui vor fi reduse la nivelurile lunii octombrie, o mișcare despre care a spus că va ajuta la protejarea familiilor maghiare.


„Ungaria trebuie să continue să meargă înainte, nu înapoi”, a precizat liderul de la Budapesta.

Candidatul opoziției maghiare la alegerile din aprilie, Péter Márki-Zay, a criticat imediat anunțul premierului maghiar Viktor Orbán privind controlul prețurilor, spunînd că măsura reprezintă prea puțin prea tîrziu pentru a ameliora criza și precizînd că economia Ungariei se află într-o „stare critică”.

La rîndul lor, țări precum Serbia și Macedonia de Nord, care doresc să adere la UE, au înghețat deja temporar prețurile la produse precum pîinea, zahărul și uleiul de floarea soarelui.

Există însă voci care consideră că astfel de soluții sînt extreme și din altă epocă. În Polonia, un deputat din partea partidului de guvernămînt PiS a stîrnit recent scandal în rîndul politicienilor de opoziție pentru că a sugerat că guvernul de la Varșovia ar trebui să reglementeze prețurile la produse de bază precum pîinea, zahărul și făina. Criticii au spus că această măsură a fost luată ultima dată în timpul epocii comuniste.

Ulterior, guvernul s-a distanțat de opinia deputatului polonez Kazimierz Smolinski, care a insistat că măsura propusă reprezintă o „idee originală”.

De asemenea, opoziția poloneză s-a folosit de răspunsul guvernului la prețurile ridicate ale alimentelor, adoptînd un nou slogan „PiS = costuri ridicate”.

În România, secretarul de stat pentru Agricultură, Marius Micu, a declarat anul trecut că guvernul „are în vedere intervenții”, dar a spus că „intervenirea pe o piață liberă este destul de dificilă”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?