X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Biden şi Merkel au avut o întrevedere cordială, dar îşi menţin dezacordul cu privire la Nord Stream 2

16 iul. 2021,, 23:30   Externe
3173 1

Preşedintele american Joe Biden şi cancelarul german Angela Merkel au rămas pe poziţii de dezacord în privinţa gazoductului rusesc Nord Stream 2 căruia Washingtonul i se opune, dar au promis să facă front comun împotriva agresiunii venite de la Moscova şi a acţiunilor antidemocratice ale Beijingului, transmite vineri Reuters.

În ceea ce este probabil ultima vizită la Casa Albă a liderei germane înainte de a se retrage din politică, Biden a lăudat 'viaţa exemplară' a acesteia 'de serviciu istoric pentru Germania' şi întreaga lume.

Relaţiile transatlantice au avut de suferit sub mandatul fostului preşedinte american Donald Trump şi atît Merkel, cît şi Biden erau dornici să arate că acestea sînt în curs de redresare.

'Preţuiesc prietenia', a spus Merkel joi în Biroul Oval, amintind rolul Americii în construirea unei Germanii libere şi democratice după a doua conflagraţie mondială. Angela Merkel este primul lider european care îl vizitează pe Biden la Casa Albă de cînd acesta a fost învestit în funcţie, în ianuarie.

În ciuda cordialităţii, au fost vizibile unele dezacorduri. Biden şi-a reiterat preocupările legate de gazoductul Nord Stream 2 ce se construieşte sub Marea Baltică, din Rusia spre Germania. SUA se tem că Moscova se va folosi de gazoduct ca de o armă împotriva Ucrainei. Proiectul de 11 miliarde de dolari, aşteptat să se finalizeze în septembrie, va ocoli Ucraina, lipsind-o astfel potenţial de importante taxe de tranzit.

Preşedintele american a reafirmat că a decis împotriva instituirii de sancţiuni contra Germaniei dat fiind că proiectul este aproape finalizat, o decizie care i-a atras critici atît din tabăra republicană, cît şi din cea democrată. Biden a spus însă că el şi Merkel împărtăşesc convingerea că Rusia nu ar trebui să folosească energia ca pe o armă geopolitică.

'Prietenii buni pot să se contrazică', a spus Biden în conferinţa de presă comună cu Merkel, menţionînd că le-au cerut echipelor lor să analizeze ce măsuri practice ar putea lua împreună dacă acţiunile Rusiei ar reprezenta o ameninţare. La rîndul său, Angela Merkel a afirmat că Rusia ar putea fi sancţionată de Uniunea Europeană dacă va încălca acordul de a continua să livreze gaz prin Ucraina.

'Facem front comun şi vom continua să facem front comun pentru a apăra aliaţii noştri din flancul estic al NATO împotriva agresiunii ruse', a subliniat Biden.

Merkel a constatat diferenţele de opinii, dar a subliniat puncte de unitate între cele două state. 'Împărtăşim toţi aceleaşi valori; împărtăşim toţi aceeaşi determinare de a răspunde provocărilor epocii noastre', a spus cancelarul.

Potrivit lui Biden, cei doi lideri au convenit să sprijine în continuare suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei.

Ei au fost de acord să colaboreze pentru a accelera măsurile împotriva crizei climatice în economiile în tranziţie, inclusiv prin investiţii în Europa Centrală şi de Est.

Un comunicat comun a evidenţiat investiţii menite să susţină tranziţia, eficienţa şi securitatea energetice ale Ucrainei.

Joe Biden a promis o decizie în curînd cu privire la ridicarea interdicţiei de călătorie pentru europeni spre Statele Unite, din cauza pandemiei, decizie care a iritat Germania şi alţi aliaţi.

Washingtonul şi Berlinul au puncte de vedere diferite şi în privinţa afacerilor cu China, cărora Germania le este favorabilă.

Cei doi lideri au spus însă că vor susţine principiile democratice şi drepturile universale atunci cînd China sau orice alt stat lucrează pentru a le submina.

'sîntem uniţi în angajamentul nostru de a răspunde derapajelor de la democraţie, corupţiei şi populismului în Uniunea Europeană sau în statele candidate la Uniunea Europeană sau oriunde le găsim în lume', a declarat Biden.

Joe Biden, 78 de ani, şi Angela Merkel, 66 de ani, nu au mult timp la dispoziţie pentru a întări relaţiile dintre prima şi cea de-a patra economie a lumii.

Merkel, cancelar din 2005, intenţionează să se retragă din funcţie după alegerile federale din septembrie. Sondajele arată că partidul său CDU are cele mai mari şanse să conducă şi viitorul guvern, dar nu este clar ce partide vor mai face parte din coaliţie.

În SUA, Partidul Democrat al lui Biden deţine în Congres majorităţi fragile ce s-ar putea evapora în urma alegerilor din 2022.

John Emerson, fost ambasador american la Berlin sub preşedinţia lui Barack Obama, a fost de părere că relaţia rămîne 'indispensabilă' pentru Washington avînd în vedere rolul Germaniei de cea mai mare economie din Europa şi aliat în cadrul NATO, precum şi importanţa sa de punte de legătură în relaţiile cu Rusia, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Germania găzduieşte în jur de 36.000 de militari americani pe teritoriul său.

Casa Albă a onorat-o pe Angela Merkel după întrevederea de lucru dintre cei doi lideri. Merkel şi soţul său au participat la un dineu găzduit de cei doi Biden, printre invitaţi aflîndu-se foştii secretari de stat Hillary Clinton şi Colin Powell, congresmeni americani, liderii republicani ai Camerei Reprezentanţilor şi Senatului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?