Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Zaharova: Anul care pleacă nu a fost simplu pentru reglementarea transnistreană

13 dec. 2019,, 14:00   Politică
6392 0

„Anul 2019 care pleacă nu a fost simplu pentru procesul de negocieri în formatul „5+2” și pozitivul acumulat anterior a fost pierdut, iar potențialul existent – irosit”.

Acest lucru a fost declarat de către reprezentantul oficial al MAE al Rusiei, Maria Zaharcenko, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, răspunzînd la întrebarea adresată din centrul de presă Sputnik Moldova.

Potrivit ei, probabil că acest lucru ar putea fi explicat prin procesele electorale și postelectorale în Moldova, deoarece pe malul drept al Nistrului în acest an s-au schimbat trei guverne și politicienii, responsabili pentru reglementarea transnistreană, s-au ghidat de considerentele sale și posibil, au blocat realizarea acordurilor obținute anterior.

Drept urmare a scăzut dinamica întrevederilor grupurilor de lucru ale experților de la Chișinău și Tiraspol, iar în unele direcții a fost înregistrat chiar un regres. În rezultat, în cadrul unei singure întrevederi oficiale în format „5+2” la Bratislava părțile nu au putut nici să coordoneze un protocol final comun.

Maria Zaharova a menționat că Rusia, în calitate de garant al reglementării transnistrene, susține relații active cu ambele părți pentru ca pe parcursul celor două săptămîni rămase pînă la încheierea Președinției slovace în OSCE Chișinăul și Tiraspolul să poată depăși divergențele existente în chestiuni concrete și să semneze un protocol final.


„Considerăm că acest document ar trebui semnat, el este important atît din punct de vedere al analizei, cît și pentru a stabili direcțiile de avansare”, a spus reprezentantul oficial al MAE al Rusiei.

Ea și-a exprimat speranța că în anul viitor Președinția albană în OSCE va urma aceleași direcții care au fost stabilite în actele de reglementare în care se prevede organizarea a aproximativ 5-6 întrevederi pe an în formatul „5+2”.

„Este un grafic realist. El oferă perspective pentru o avansare reală”, a menționat Maria Zaharova. În opinia ei, Chișinăul și Tiraspolul ar trebui înainte de toate să pună la punct o cooperare normală social-economică, umanitară și abia după aceasta să treacă la negocieri politice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?