Criza energetică stiri: 1714
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 423

Transnistria solicită ONU și OSCE să prevină o catastrofă umanitară în regiune

22 noi. 2022,, 12:45   Transnistria
2313 0

Conducerea Transnistriei a trimis scrisori oficiale liderilor ONU și OSCE, António Guterres și Helga Maria Schmid, cu un apel pentru a preveni o catastrofă umanitară în regiune.

Apelurile au fost semnate de așa-zisul președinte al regiunii nerecunoscute RMN, Vadim Krasnoselski, și de președintele Consiliului Suprem al Transnistriei, Alexandr Korșunov.

Scrisorile tratează situația de criză în desfășurare în Transnistria, care merită o atenție deosebită din partea OSCE și ONU și solicită comunității internaționale să ia măsuri urgente pentru a preveni o catastrofă umanitară în regiune.

După cum s-a menționat, prioritatea ar trebui să fie reluarea îndeplinirii de către Moldova a obligațiilor sale contractuale pentru furnizarea de gaze către regiunea transnistreană, precum și începerea unui dialog direct între Moldova și Rusia și Ucraina pentru rezolvarea problemei gazelor și restabilirea aprovizionării cu gaze rusești la nivel anterior.

Se subliniază că în octombrie 2022 au fost reduse volumele livrărilor de gaze naturale către Moldova, iar în prezent, în locul celor 3,9 milioane de metri cubi pe zi, prevăzuți în contract, regiunea transnistreană primește nu mai mult de 2,3 milioane de metri cubi pe zi.


La 21 octombrie 2022, în Transnistria a fost instituită stare de urgență în economie, au fost oprite întreprinderile industriale de importanță sistemică, transportul public a fost oprit, iar temperatura în incinta unităților sociale a fost scăzută în condițiile începerii sezonului de încălzire. Situația descrisă a impus stoparea livrărilor de energie electrică pe malul drept al Moldovei, care era cea mai importantă sursă de venit pentru bugetul regiunii transnistrene.

Continuarea acestei situații în condiții de instabilitate crescută în regiune va însemna prăbușirea economiei și distrugerea sferei sociale. Acest lucru va duce regiunea transnistreană, în care trăiesc aproximativ jumătate de milion de oameni, la o catastrofă umanitară.

4
2
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?