Transnistria şi-ar putea crea propria criptovalută

Transnistria şi-ar putea crea propria criptovalută

Transnistria şi-ar putea crea propria criptovalută. Această idee a fost enunţată în cadrul ediției a VI-a a Forumului Economic Internațional de Investiții, care se desfăşoară la Tiraspol.


Potrivit agenției INFOTAG cu referire la mass-media din regiune, directorul companiei transnistrene „Tehnopark”, Veaceslav Cernikevici, a amintit la panoul tematic „Economia digitală: tehnologiile blockchain” că guvernarea Transnistriei s-a gîndit să atragă investiții în acest domeniu încă în 2017, iar la începutul anului 2018 a fost adoptată legea cu privire la dezvoltarea tehnologiilor informaționale blockchain, ceea ce a provocat un mare interes pentru investitorii străini și cei locali.


„Acum funcționează șapte ferme la Rîbnița, Bender și Tiraspol. Printre investitori se numără șapte rezidenți străini ai zonei economice libere și doi rezidenţi locali. Au fost create 32 de locuri de muncă. Consumăm 3,7 MW/oră. Aceasta nu este foarte mult, dar cînd vezi cît de mulți bani și efort investești pentru dezvoltarea lor, aceasta este o cifră serioasă pentru șase luni. Primul „cent” din acest program a ajuns în buget deja în luna mai”, a comunicat el.


Potrivit lui, propunerile investitorilor continuă să vină, la una dintre platformele de mining se aduce și echipamentul deja.


Specialistul consideră că realizarea proiectelor în domeniul tehnologiilor blockchain este o modalitate rapidă de a extrage venituri suplimentare la buget, de aceea, „planurile companiei de stat prevăd majorarea consumului de energie prin echipamentele speciale pînă la 20-25 MW/oră pînă la începutul anului 2019”.


Printre avantajele Transnistriei în domeniul tehnologiilor digitale, participanții la ședință au menţionat electricitatea ieftină, scutirea rezidenților zonelor economice libere în domeniul tehnologiilor blockchain de impozitul pe venit, precum și scutirea de taxele vamale la importul de echipamente.


Continuînd tema posibilității punerii în circulație în Transnistria a propriei criptovalute, specialiștii au remarcat că „este important să se analizeze în prealabil nu numai perspectivele, ci și riscurile sistemului”.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load