X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Transnistria este hotărîtă să reia dialogul cu Republica Moldova

21 feb. 2023,, 11:18   Transnistria
2644 0

Transnistria este hotărîtă să reia dialogul cu Republica Moldova și pledează pentru negocieri și organizarea de întrevederi, inclusiv la cel mai înalt nivel.

Despre acest lucru a declarat marți ministrul de Externe al autoproclamatei RMN, Vitalii Ignatiev într-un interviu acordat Izvestia, scrie tass.ru

"Încercăm să neutralizăm orice obstacole în calea dialogului, motiv pentru care am insistat ca partea moldovenească să nu adopte schimbări legislative represive motivate politic. Dar Chișinăul încearcă astfel să ne scoată din procesul de negocieri sau să ne împingă spre anumite acțiuni de răspuns. Nu pot exclude asta. Mai mult, istoria noastră spune că acest lucru s-a mai întîmplat. Prin urmare, pentru noi, valoarea procesului de negociere crește de multe ori", a spus Ignatiev.

El consideră că, dacă autoritățile moldovenești ar dori să se ocupe mai activ de negocieri, nu ar refuza întîlnirile la diferite niveluri, inclusiv la cel mai înalt nivel. "L-am invitat pe președintele Republicii Moldova la un astfel de dialog de opt ori, dar a primit refuz", a adăugat Ignatiev, amintind că în cei peste 30 de ani ai procesului de negociere, Chișinăul și Tiraspolul au semnat peste 180 de acorduri, dar multe dintre ele nu sînt implementate.

Ignatiev și-a exprimat regretul că autoritățile moldovenești au impus restricții privind furnizarea de produse alimentare, medicamente, au adoptat "Legea separatismului" și alte articole care permit represiuni în masă împotriva locuitorilor din regiunea transnistreană ca parte a urmăririi penale.

”Sînt îngrijorat de acțiunile care vizează închiderea școlilor și grădinițelor rusești, cînd copiii sînt nevoiți să meargă la școlile și grădinițele cu predare în limba rusă pe teritoriul Transnistriei, interzicerea panglicii Sf. Gheorghe, acțiuni de interzicere a difuzării mass-media rusești, a canalelor TV rusești, interzicerea difuzării filmelor despre Marele Război Patriotic. Considerăm aceste acțiuni ca fiind distructive", a explicat ministrul de Externe al autoproclamatei RMN.

El a subliniat că toți acești pași indică faptul că Chișinăul nu este pregătit pentru un dialog normal, civilizat.
"Și aceasta este o tendință foarte periculoasă. Prin urmare, credem că nu există nicio alternativă la operațiunea de menținere a păcii, nu ar trebui să existe speculații în acest sens. Asigurarea păcii și securității este posibilă numai prin negocieri în cadrul operațiunii de menținere a păcii, care și-a dovedit eficacitatea", a subliniat Vitalii Ignatiev.

Reamintim că în cadrul unei întîlniri desfășurate la sfîrșitul săptămînii trecute la biroul OSCE de la Tiraspol cu Vadim Ignatiev, vicepremierul Moldovei Oleg Serebrian a menționat că anul trecut a fost cel mai productiv în procesul de negocieri, iar părțile au reușit să mențină stabilitatea în ciuda conflictului armat din Ucraina și a crizei energetice.

"Am reușit să depășim unele probleme tehnice referitor la școlile cu predare în limba de stat și fermierii din Dubăsari. Unele probleme rămîn încă nerezolvate. Multe dintre ele nu vor fi rezolvate pînă cînd nu vom găsi soluții politice. Sîntem dispuși să continuăm dialogul. Vă asigur că Chișinăul este gata să găsească soluții fără presiune și fără amenințări militare", a spus Serebrian.

Negociatorii s-au întîlnit la cîteva zile după vizita președintelui în exercițiu al OSCE, Buyar Osmani, în Republica Moldova. La 14 februarie acesta a avut întrevederi cu lideri de la Chișinău și Tiraspol.

13
2
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?