Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Transnistria consideră militarizarea Moldovei extrem de periculoasă

30 iun. 2022,, 15:15   Transnistria
3417 0

Transnistria urmărește declarațiile făcute de la Chișinău despre întărirea armatei moldovenești, pe care le consideră extrem de periculoase.

Acest lucru a fost declarat joi de ministrul de Externe al regiunii nerecunoscute RMN Vitali Ignatiev, într-un interviu acordat canalului TV Rossiya-24, scrie tass.ru.

„Sîntem foarte îngrijorați de aceste declarații, iar parlamentul nostru a făcut o declarație corespunzătoare prin care considerăm că militarizarea Moldovei, pe care nimeni nu o amenință, inclusiv Transnistria, este extrem de periculoasă”, a spus Ignatiev.

„Conducerea Moldovei declară activ că este necesar să se militarizeze, să se modernizeze armata, cum o numesc ei. Împotriva cui să se modernizeze, împotriva României, cu care au deja patrule comune de frontieră? Există o bază legislativă, conform căreia pe teritoriul Moldovei să fie unități militare și de poliție ale oricăror state. <...> De fapt, Moldova și-a deschis astăzi porțile NATO la nivel legislativ. Pentru Transnistria, aceasta este o amenințare evidentă", a spus Ignatiev.

Săptămîna aceasta, secretarul de stat al Ministerului Apărării al Republicii Moldova, Valeriu Mija, a anunțat că ajutorul promis Moldovei din Fondul European de Apărare în valoare de 40 de milioane de euro va dubla bugetul Ministerului Apărării al Republicii. Potrivit acestuia, programul de modernizare a armatei, aprobat în 2018, prevede o creștere a nivelului de mobilitate, putere de foc și protecție. Modernizarea armatei moldovenești are loc și în cadrul programului Parteneriatul NATO pentru Pace și al Inițiativei de Consolidare a Capabilităților de Apărare (DCBI). Prima fază a programului de cooperare s-a încheiat cu aprobarea strategiei naționale de apărare a Republicii Moldova și a strategiei militare. A doua etapă presupune acordarea de asistență, inclusiv din fondul fiduciar special al alianței.


„Nu ne înarmam, ne modernizăm – sînt lucruri diferite. Avem echipamente sovietice mai potrivite pentru strategiile secolului al XX-lea, prin urmare, în 2018, planurile de modernizare a armatei au fost incluse în strategia de apărare națională, pentru asigurarea mobilității acesteia, asigurată protecția împotriva tancurilor și a spațiului aerian”, a declarat Valeriu Mija la TVR Moldova.

Potrivit acestuia, Moldova nu are industrie militară, așa că țara este nevoită să apeleze la Occident pentru ajutor.

"În condițiile în care bugetul Ministerului Apărării este de aproximativ 50 de milioane de dolari, asistența externă de 40 și 7 milioane de euro este semnificativă. Trebuie să înțelegeți că asistența va fi bilaterală – din țările care au producție militară", a mai spus Valeriu Mija.

Viceministrul rus de Externe Andrei Rudenko a declarat reporterilor mai devreme că intențiile NATO de a furniza arme Moldovei ridică întrebări la Moscova.

De menționat că anterior Biroul Politici de Reintegrare a raportat că autoritățile moldovenești nu au intenția de a agrava sau complica situația regională deja dificilă și le-a cerut reprezentanților Tiraspolului „să se abțină de la declarații și comentarii publice care induc în eroare și agravează artificial situația".

Astfel, la solicitarea NM, Biroul Politici de Reintegrare a Moldovei a comentat declarația adoptată de Consiliul Suprem al Transnistriei.

„Subliniem încă o dată că Chișinăul se angajează exclusiv în abordarea unei reglementări pașnice și politice, promovînd în același timp măsuri de consolidare a încrederii și eliminînd barierele artificiale între ambele maluri ale Nistrului”, se arată în comentariul Biroului.

De asemenea, instituția menționează că, avînd în vedere conflictul nerezolvat și lipsa temporară de control asupra situației din regiune de către autoritățile constituționale, în ultimii 30 de ani, eforturile autorităților moldovenești, împreună cu partenerii internaționali, vizează realizarea unui plan cuprinzător, soluționarea pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, pe baza suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în limitele sale recunoscute internațional.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?