Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Tiraspolul nu este pregătit să discute statutul Transnistriei în componența RM

18 mai. 2018,, 10:01   Politică
5666 11

Autoritățile autoproclamatei RMN nu sînt pregătite să poarte negocieri privind problemele de soluționare politică a conflictului transnistrean și să discute despre statutul Transnistriei în componența Republicii Moldova.

Declarația în cauză a fost făcută de președintele nerecunoscutei RMN, Vadim Krasnoselski, în cadrul reuniunii consultative a primilor deputați transnistreni, relatează Noi.md.

"Sînt absolut convins că astăzi nu este momentul să vorbim despre o soluționare politică. Nimeni nu este gata pentru asta. Avem un curs clar spre independență, spre recunoaștere cu intrarea ulterioară în componenţa Federației Ruse. Aceasta este alegerea poporului, exprimată la referendum, consfințită în Constituție și în alte acte legislative ale Transnistriei. Eu, în calitatea mea de președinte, nu am dreptul să încalc nici Constituția, nici legile, ci sînt obligat să fiu călăuza lor. Nu am dreptul să discut vreun statut politic. Dacă poporul îşi va exprima dorinţa în alt mod sau dacă legislația va fi schimbată, atunci posibil şi restul va fi diferit. Acest lucru trebuie să fie clar înțeles", a declarat Vadim Krasnoselski.

„Nu este timpul potrivit pentru a desfășura dezbateri politice, de a discuta vreun statut anume, chiar și ținînd cont de faptul că în Republica Moldova în anul 2005, a adoptată o lege cu privire la statutul nostru, în conformitate cu care ne este sortit destinul unei rezervaţii fără steag, imn, fără nimic. Această lege nu a fost abrogată. Iar Partidul Socialist, reprezentat în Parlamentul Republicii Moldova, nu intenționează să-l schimbe sau cel puțin să inițieze modificarea acestuia. Dar există probleme care afectează viața cetățenilor, probleme: de zi cu zi, economice, bancare, de transport, logistică, educație și altele, care trebuie soluţionate“, a subliniat președintele nerecunoscutei RMN.

El a reamintit că Transnistria, mai ales, după evenimentele din anul 2014 în Ucraina, se afla într-o situație dificilă, deoarece autoritățile Moldovei și Ucrainei au ales cursul spre integrarea europeană, iar relațiile dintre RMN și Ucraina, din păcate, s-au înrăutățit. Potrivit liderului transnistrean, însă Tiraspolul ar trebui să mențină relațiile de bună vecinătate atît cu Moldova, cît și cu Ucraina, eforturile autorităților fiind îndreptate în această direcție.


Vadim Krasnoselski a spus că de la începutul anului 2017 au apărut provocări serioase în legătură cu intenția Ucrainei de a bloca complet Transnistria. "În aceste condiții, a trebuit să găsim compromisuri și să avansăm pentru a preveni acest lucru. Mă bucur că la sfîrșitul anului 2017 am reușit să semnăm cîteva acorduri-cadru cu Republica Moldova, care vorbesc despre stabilizarea relațiilor și rezolvarea acelor probleme, de care depinde viața oamenilor obișnuiți ", a menționat preşedintele Transnistriei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?