Preşedintele stiri: 3022

Tensiuni între Chișinău și Tiraspol

22 oct. 09:18   Transnistria
2244 0

Discuțiile dintre reprezentanții Chișinăului și Tiraspolul au vizat noi subiecte tensionate, în special ce țin de libera circulație și drepturile omului, transmite Noi.md cu referire la realitatea.md.

În cadrul întrunirii de la Bender delegațiile au continuat discuțiile pentru includerea pe agenda Comisiei Unificate de Control a problemelor care periclitează situația în Zona de Securitate, una din cele mai importante fiind asigurarea liberei circulații.

S-a menționat că posturile ilegale „grănicerești” rămîn un obstacol în calea liberei circulații a cetățenilor, iar în ultimul timp reprezentanții structurilor transnistrene pătrund nestingherit în zona de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, unde recurg la rețineri ilegale și răpiri de persoane.

Delegația Republicii Moldova consideră că asemenea acțiuni încalcă drepturile fundamentale ale omului și destabilizează situația în Zona de Securitate, iar Comisia Unificată de Control trebuie să intervină pentru a le curma.

Însă, delegațiile Federației Ruse și regiunii transnistrene au o abordare diferită asupra problemei, insinuînd că nu ține de competența Comisiei Unificate de Control. Prin urmare, a fost blocată formarea ordinii de zi a ședinței ordinare.


Delegația Republicii Moldova a atenționat că Tiraspolul ignoră constant prevederile relevante ale Acordului cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat la 21 iulie 1992, dar și alte documente ale operațiunii de menținere a păcii pe rîul Nistru.

Pentru a examina subiectele organizatorice, a fost desfășurată o ședință extraordinară, fiind confirmat în funcție un nou șef al statului-major al Comandamentului Militar Întrunit.

O nouă reuniune de lucru a Comisiei a fost stabilită pentru săptămîna următoare.

1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X