X 
Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1145

Serebrian, interviu pentru The Times: „Ideea principală a alertelor cu bombă este de a răspîndi frica”

9 aug. 06:45   Transnistria
2165 0

Vicepremierul Republicii Moldova a avertizat că apelul unui oficial din stînga Nistrului de a cere Rusiei să anexeze regiunea trasnistreană și o serie de amenințări cu bombe sofisticate menite să paralizeze Chișinăul ar putea fi un preludiu la o operațiune militară pro-rusă împotriva țării sale, transmite Noi.md cu referire la g4media.ro.

Rusia menține o forță de peste 1.500 de soldați în interiorul regiunii transnistrene, care s-a desprins de Moldova în timpul unui război civil între 1990 și 1992.

Amenințările cu bombă și planul de aderare la Federația Rusă, anunțate în 22 iulie de Vitali Ignatiev, așa-zisul ministru de externe al regiunii transnistrene, au coincis cu un val de secesionism pro-rus în regiunea autonomă Găgăuzia.

Într-un interviu în exclusivitate pentru The Times, Oleg Serebrian, vicepremierul care are sarcina de a reintegra regiunea transnistreană în Moldova, a avertizat că Guvernul său ar putea fi tîrît în războiul de peste graniță chiar în momentul în care Ucraina se pregătește să preia din nou controlul asupra coastei sale de la Marea Neagră.

„Aceasta este o provocare clară – ideea că ar trebui să aibă independență este veche, dar că ar trebui să se alăture Rusiei a fost neașteptată și a fost prima dată cînd au spus acest lucru”, a declarat Serebrian. „Războiul din Ucraina face ca noi să ne îngrijorăm că aceasta nu este o simplă declarație, ci un fel de preludiu la o operațiune în Republica Moldova. Vom face orice pentru a evita o confruntare militară, dar nu depinde 100% de Chișinău”.


În ceea ce privește momentul anunțului lui Ignatiev, Serebrian a declarat: „Am fost surprinși, unii politicieni locali au fost agitați în ultimele săptămîni, sîntem îngrijorați că există o sinergie între alerte, noua retorică venită din Găgăuzia, noua retorică mai agresivă de la Tiraspol – credem că există o legătură.”

Guvernul suspectează că evoluțiile sînt o reacție la acceptarea de către Uniunea Europeană a Republicii Moldova ca membru candidat la 23 iunie, a declarat el.

Amenințările, trimise cu ajutorul instrumentelor dark web, au făcut ca aeroportul din Chișinău să fie închis și evacuat de peste zece ori în ultima lună.

„Primim apeluri telefonice – există o bombă în aeroport, în clădirea Parlamentului – practic în fiecare zi avem așa ceva”, a spus Serebrian. „Ideea principală este de a răspîndi frica, instabilitatea. Din partea cui? Putem ghici”.

„Moldova este un ținut neutru, deci ar trebui să fie fără forțe militare străine pe teritoriul său. Retragerea trupelor rusești este o prioritate”.
Bătălia pentru coasta Mării Negre ar putea determina soarta regiunii transnistrene. „Situația din Ucraina este foarte importantă pentru Moldova. O graniță directă cu un teritoriu controlat de Rusia va schimba comportamentul și climatul dintre Chișinău și Tiraspol”, a declarat vicepremierul.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав