TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Negocierile în formatul 5+2 s-au încheiat fără semnarea declarației

Noua rundă de negocieri privind reglementarea transnistreană în formatul „5+2” s-a încheiat fără semnarea declaraţiei finale.

Potrivit agenției Infotag, anunţul a fost făcut de şeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, în cadrul unei conferinţe de presă după încheierea negocierilor la Bratislava.

„Au fost nişte negocieri dificile, dar orientate spre atingerea unor rezultate. Am discutat despre implementarea protocoalelor de la Berlin (2017) și Roma (2018), precum și despre pachetul „Berlin +”. De asemenea, am discutat acțiunile ce urmează a fi implementate pentru consolidarea măsurilor de încredere”, a declarat reprezentantul OSCE.

El a subliniat că „au fost negocieri foarte constructive pe diverse probleme, inclusiv proiecte de infrastructură”.

„Ambele părți (Chișinăul și Tiraspolul – „I.”) au dat dovadă de abordare constructivă și dorință de a continua discuțiile pentru a găsi soluții în beneficiul populației de pe ambele maluri ale Nistrului”, a spus Neukirch.


Potrivit oficialului, „negocierile au fost dificile, dar constructive”. „Am lucrat la Bratislava două zile, dar nu am avut suficient timp. Este nevoie de mai mult timp pentru a coordona decizia protocolară. În următoarele zile și săptămîni, vom continua să lucrăm la documentul final al reuniunii. Sper că vom ajunge la un numitor în privinţa textului protocolului pentru a da un impuls negocierilor și pentru a realiza progrese”, a spus reprezentantul OSCE.

Răspunzînd la întrebările jurnaliștilor, el a refuzat să dezvăluie detaliile protocolului discutat.

„Principiul de bază pentru noi este că nu putem vorbi despre detalii pînă cînd protocolul nu este agreat și semnat de părți. Nu pot comenta atîta timp cît nu există o versiune coordonată. Lucrăm la versiunea finală, care va fi publicată după ce va fi aprobată şi semnată”, a spus Neukirch.

El a mai subliniat că alte documente nu au fost semnate.

„Vom continua să lucrăm în săptămînile și lunile următoare pentru a elabora soluţii de compromis la problemele pe care nu am reuşit să le discutăm detaliat la Bratislava”, a declarat șeful Misiunii.

El nu a putut da un răspuns la întrebarea cînd va avea loc următoarea rundă de negocieri.

„Această problemă, la fel, nu am discutat-o. Aceasta va fi coordonată mai tîrziu de negociatori – fie anul acesta sub președinția Slovaciei în OSCE, fie deja anul viitor, sub președinția Albaniei”, a concluzionat Neukirch.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load