Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Pe ce trebuie să se bazeze soluționarea conflictului transnistrian

23 sep. 2020,, 20:14   Politică
3963 6

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat, în cadrul dezbaterilor generale la cea de-a 75 sesiune a Adunării Generale a ONU, că adoptarea unei decizii politice finale și semnarea documentelor relevante privind o soluționare completă a conflictului transnistrean ar trebui să se bazeze exclusiv pe inițiativele și propunerile formulate nemijlocit de către Republica Moldova, dar nu pe cele elaborate în afara țării.

În timpul discursului prezentat on-line și rostit în două limbi, șeful statului moldovean și-a exprimat regretul că situația pandemică generată de COVID-19 a creat noi obstacole în calea liberei circulații a persoanelor, bunurilor şi serviciilor între cele două maluri ale rîului Nistru. Potrivit președintelui țării, acestea influențează negativ asupra drepturilor omului, tensionează situația în Zona de Securitate și trenează avansarea în procesul de negocieri.

Președintele țării a declarat că Moldova va depune eforturile necesare pentru ca un prim proiect al Parametrilor de bază și al principiilor modelului final de soluționare să fie elaborat rapid și transmis în prima jumătate a anului următor tuturor participanților la formatul „5+2” și părților interesate pentru a fi discutat. Igor Dodon și-a exprimat speranța că va fi găsit numitorul comun pentru o soluție a conflictului.

În acest context, președintele moldovean s-a pronunțat pentru o cooperare sporită a ONU cu OSCE în gestionarea operațiunilor de menținere a păcii, garantarea respectului și promovarea drepturilor fundamentale ale omului în regiunile de conflict, facilitarea medierii și soluționării conflictelor. De asemenea, Republica Moldova mizează pe OSCE în calitate de factor stabilizator în plan regional.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?