Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

În Transnistria a fost prelungită starea de urgență în economie

21 dec. 2022,, 19:15   Transnistria
3017 0

În Transnistria starea de urgența în economie a fost prelungită cu încă 30 de zile - pînă la 30 ianuarie 2023 inclusiv.

Decizia corespunzătoare a fost luată de așa-numitul Consiliu Suprem al Transnistriei, aprobînd decretul președintelui autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski privind prelungirea stării de urgență în economie pînă la 30 ianuarie 2023. Aceasta este a treia prelungire la rînd a stării de urgență.

După cum s-a menționat, decizia de prelungire a stării de urgență a fost luată "din cauza faptului că nu s-a reușit normalizarea situației economice cauzată de reducerea volumului de aprovizionare cu gaze naturale către Transnistria, ceea ce a dus, în consecință, la o insuficiență a gazelor naturale pentru consumatorii industriali, organizațiilor de furnizare a căldurii, consumatorii de energie electrică și la incapacitatea de a îndeplini în totalitate obligațiile de a genera energie electrică pentru export și, de asemenea, în legătură cu necesitatea continuă de a asigura măsuri pentru a scoate economia din criză".

Potrivit presei din Transnistria, ministrul Dezvoltării Economice din Transnistria, Serghei Obolonik, a menționat că în prezent, datorită vremii calde, industria regiunii funcționează în condiții mai mult sau mai puțin confortabile, dar în ianuarie se așteaptă o răcire a vremii, ceea ce va duce la o creștere a consumului de gaz pentru încălzire. Acest lucru nu poate să nu afecteze aprovizionarea cu energie a industriei, în special a întreprinderilor mari.

Starea de urgență în economie în regiunea transnistreană a fost introdusă pentru prima dată în 32 de ani la 21 octombrie 2022, cînd au fost reduse livrările de gaze naturale din Rusia. Datorită insuficienței "combustibilului albastru" în Transnistria, întreprinderile mari formatoare a bugetului au fost oprite, producția de energie electrică pentru export la MGRES s-a oprit, ceea ce a dus la o lipsă de venituri în buget, a fost necesar să se economisească pe energie electrică și energie termică în interiorul regiunii. La începutul lunii decembrie, situația privind aprovizionarea cu gaze s-a îmbunătățit, a fost semnat un contract privind furnizarea energiei electrice către partea dreaptă a Nistrului, însă deocamdată situația este departe de a fi una normală. În condițiile stării de urgență Transnistria va trebui să trăiască pînă la sfîrșitul acestui an și în prima lună a noului an.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?