X 
Coronavirus stiri: 8213
Obiectiv european stiri: 316
Criza energetică stiri: 929

Ignatiev: "De ce ar avea nevoie Moldova de înarmare, o amenință cineva?"

5 iul. 13:00   Transnistria
1471

Transnistria își exprimă îngrijorarea față de furnizarea de arme Moldovei și echiparea armatei sale conform modelelor NATO. Despre acest lucru a declarat într-un interviu acordat unui post de televiziune transnistrean Ministrul Afacerilor Externe al nerecunoscutei RMN, Vitalie Ignatiev, numind aceste procese foarte periculoase, în special pe fondul evenimentelor din Ucraina.

"În ceea ce privește militarizarea, acest lucru este foarte periculos, deoarece există mai multe momente despre care discutăm cu partenerii occidentali. În primul rînd, de ce înarmează Moldova, o amenință cineva? Ei spun: nu, nimeni nu o amenință. Ei bine, dacă nimeni nu o amenință, atunci prin înarmarea Moldovei, creați un fel de instabilitate regională", a spus Vitalii Ignatiev.

Potrivit lui, Moldova nu-și ascunde intențiile de militarizare. În țară au fost deschise mai multe centre NATO, din 2006 este în vigoare planul strategic Moldova–NATO, funcționează centre de instruire a forțelor de securitate. Iar consilierii militari ai Statelor Unite și ai țărilor NATO sînt prezenți în toate organele puterii și, în primul rînd, în Ministerul Apărării.

"Moldova are un conflict nerezolvat cu Transnistria. Noi evident, percepem consolidarea armatei moldovenești ca o amenințare la adresa noastră", a subliniat ministrul de Externe al nerecunoscutei RMN.

Reamintim că la 30 iunie, Consiliul European a adoptat o măsură de asistență în cadrul Instrumentului European pentru Pace (IEP) în valoare de 40 de milioane de euro în beneficiul Forțelor armate ale Republicii Moldova. Măsura de asistență va consolida capacitățile unităților de logistică, mobilitate, comandă și control, apărare cibernetică, recunoaștere aeriană fără pilot și comunicații tactice ale Forțelor Armate ale Moldovei prin furnizarea de echipamente neletale, provizii și servicii relevante, inclusiv instruire legată de echipament.

"Noi nu ne înarmăm, ne modernizăm - acestea sînt lucruri diferite. Avem echipament sovietic care este mai potrivit pentru strategiile secolului XX, așa că în 2018, planurile de modernizare a armatei au fost incluse în Strategia Națională de apărare pentru a asigura mobilitatea acesteia, protecția împotriva tancurilor și protecția spațiului aerian", a declarat Secretarul de Stat al Ministerului Apărării al Republicii Moldova, Valeriu Mija.

La rîndul său, viceministrul rus de Externe, Andrei Rudenko, a declarat anterior reporterilor că intențiile NATO de a furniza arme Moldovei ridică semne de întrebare Moscovei.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав