COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Declarație: Rusia vrea relații foarte bune între Chișinău și Tiraspol

Declarație: Rusia vrea relații foarte bune între Chișinău și Tiraspol

Rusia vrea ca Chișinăul să aibă relații foarte bune cu Tiraspolul, iar autoritățile moldovenești să nu creeze probleme locuitorilor din Transnistria.

Despre acest lucru a declarat deputatul Dumei de Stat, Evghenii Primakov, în cadrul unei întrevederi dintre delegația rusă condusă de el la Tiraspol și conducerea și deputații Consiliului Suprem al RMN nerecunoscute, transmite Noi.md.

Din delegația rusă au făcut parte politologi și experți. La întîlnire au participat și ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse în Moldova, Oleg Vasnețov și ministrul de externe al Transnistriei, Vitalie Ignatiev.


Potrivit parlamentului transnistrean, în cadrul discuției, părțile au abordat problemele permiselor auto, blocarea conturilor bancare ale întreprinderilor transnistrene de către Moldova, precum și problemele obținerii cetățeniei ruse.

Potrivit deputatului Dumei de Stat, Evghenii Primakov, unele dintre aceste probleme pot fi soluționate la nivelul unui dialog interparlamentar între partea transnistreană și rusă. Iar altele necesită un dialog între Chișinău și Tiraspol cu mediere rusească și internațională.

„Îmi pare foarte rău că astfel de momente acute care se referă la aspectele umanitare, viața oamenilor și interesele lor pot fi folosite în lupta politică. Inclusiv, avînd în vedere criza politică severă care există acum în Moldova”, a declarat deputatul Dumei ruse de stat, Evghenii Primakov.

Potrivit lui Evghenii Primakov, actuala coaliție de guvernare din Moldova nu ar trebui să fie una decorativă-ritualică, ci mai semnificativă, cînd politicienii moldoveni vor avea obiective și sărcini legate de interesele naționale moldovenești.

„Aceste interese constau, printre altele, și în faptul ca Chișinăul să aibă relații foarte bune cu Tiraspolul. Ar fi bine dacă Chișinău ar înțelege că blocarea conturilor părții transnistrene, crearea de probleme Transnistriei nu este în interesul Chișinăului. Despre ce speranțe pentru reintegrare poate fi vorba dacă deciziile dure și nejustificate complică viața oamenilor care trăiesc în Transnistria", a subliniat Evghenii Primakov.

În plus, în cadrul întrevederii s-a discutat despre posibilitatea obținerii cetățeniei ruse de către persoane care s-au născut după 1992 și care nu au părinți cu pașapoarte rusești.

„Sînt un susținător al oamenii vorbitori de limbă rusă care ar trebui să aibă posibilitatea de a obține cetățenia rusă. Dar ne aducem aminte cît de greu au fost introduse modificările la legislația rusă care se refereau la oamenii vorbitori de limbă rusă din estul Ucrainei. Abia după intervenția președintelui au fost introduse aceste modificări. Sperăm că, treptat, vom reuși să extindem aceste modificări ale legislație”, a declarat deputatul Dumei de Stat, Evghenii Primakov.

În opinia sa, cu privire la problema capitalului de maternitate și a certificatului rus de asigurare medicală, nu poate exista o soluție specifică pe puncte anume pentru Transnistria. Dacă ar fi să rezolvăm problema în acest fel, va trebui să introducem modificări în legislație, astfel încît toți cetățenii Federației Ruse, oriunde ar locui, să aibă dreptul la capital de maternitate și la asigurare medicală. Inclusiv acei cetățeni care locuiesc, de exemplu, în Canada și Emiratele Arabe Unite.

„Dacă e să vorbim din punctul de vedere al corectitudinii, acest lucru ar trebui să fie făcut, dar ar trebui de modificat legislația mai subtil, astfel încît să atingă anume acei cetățeni ruși care au într-adevăr nevoie”, a subliniat Evghenii Primakov.

În plus, deputatul Dumei de Stat a menționat că parlamentarii ruși au stabilit contacte bune cu colegii din Consiliul Suprem. Comunicarea și discutarea celor mai importante probleme ale Transnistriei au loc în mod regulat.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load