COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

COVID-19: Chișinăul propune o înțelegere de urgență cu Tiraspolul în cazul circulației medicilor

COVID-19: Chișinăul propune o înțelegere de urgență cu Tiraspolul în cazul circulației medicilor

Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, a transmis o scrisoare către Misiunea OSCE în Moldova și către reprezentantul special al președinției în exercițiu al OSCE, Thomas Mayr-Harting, cerînd implicarea organizației pentru a asigura accesul nestingherit al medicilor în toate localitățile din Zona de securitate și în ambele direcții ale malului Nistrului în contextul pandemiei de COVID-19.

„O problemă sensibilă ține de accesul medicilor în cele 80 de localități situate în Zona de securitate. În multe dintre aceste localități activează cîte un singur medic, iar unii locuiesc în stînga Nistrului și nu se pot deplasa la serviciu”, se arată în comunicatul de presă al Guvernului.

Acest lucru se întîmplă pentru că în prezent, în regiunea transinstreană este permis accesul doar pentru cei care dețin „acte transnistrene”, au viză de reședință în zonă și pentru corpul diplomatic. Orice persoană care se prezintă cu acte moldovenești urmează să petreacă 14 zile procedura de carantină. Excepție este făcută, în baza înțelegerilor reciproce, doar pentru fermierii din Dubăsari, un număr limitat de polițiști și pompieri, angajații din penitenciare și ai serviciilor de intervenție gaze/electricitate.


Chișinăul, în această situație, vine cu propunerea de a interveni solidar pentru depășirea acestui impas, stabilirea unei înțelegeri de urgență dintre Chișinău și Tiraspol în cazul circulației medicilor.

“Chișinăul a acționat prompt pentru autorizarea în procedură accelerată și în termen de 3 zile (procedura standard fiind de 30 de zile) importul medicamentelor în regiunea transnistreană de către 7 agenți economici din stînga Nistrului, înregistrați la Agenția Servicii Publice, pentru a asigura pe deplin accesul populației la medicamente. În plus, cca 60 de agenți economici au fost înregistrați în sistemul TRACES al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor pentru importul de produse alimentare, de uz fitosanitar și fertilizanți”, se mai arată în comunicat.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load